Skype uppköpt – fortfarande inte svenskt

Jaha. Ryktena visade sig stämma. Skype är köpt av eBay. Grattis till grundarna Zennström och Friis! Jag gissar att champagnen som förmodligen korkades upp på huvudkontoret i Luxemburg inte tillhörde den billigaste varianten.

Nu undrar jag bara varför TT skriver att ett svenskt IT-företag blivit uppköpt. Skype är som bekant inte svenskt. Sitter de inne med någon information vi andra saknar?

Å hur kommer det sig att en dansk nyhetssida kallar Skype för ett ”danish Internet company”?

Mystiken tätnar.

Uppdaterat: jag fick precis svar från TTs kvällsredaktion att det inte var deras text som låg ute: ”I vår egen text kallar vi Skype kort och gott för internettelefonibolag, även om vi förstås nämner att koncernchefen och en av grundarna, Niklas Zennström, är svensk.”

Uppdaterat: Hoppsan, då. Nu har SVT/TextTV ändrat sin text och kallar Skype rätt och slätt för ett ”IT-bolag”. Svårt att avgöra nationell härkomst, antar jag. Bara att vänja sig. Skype lär långt ifrån vara det sista företaget som drar nytta av olika länders fördelar. ”Made in Sweden” blir ett meningslöst begrepp. Allt tillverkas överallt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Skype uppköpt – fortfarande inte svenskt”

 1. Profilbild för Wille

  Om Skype är ”svenskt” eller ”danskt” vill jag genast att samtliga regeringsmedlemmar och nyhetsbyråer omgående tar på sig ansvar för det genomsvenska Boo.com.

  Fast det kanske bara passar att slå sig för bröstet oförtjänt när det är något som faktiskt haft substans?

 2. Profilbild för Erik Starck

  Hehe, jo, de var i en klass för sig, Boo.com. Jag handlade faktiskt hos dem, ska jag erkänna. Så de hade iaf en kund. 🙂

  Fast under bubbel-året 1999 var det ju faktiskt för en kort stund annat ljud i skällan även här i Norden. Helt plötsligt var det lite OK att säga att man var IT-företagare eller hade tjänat pengar på aktier.

  Nu, däremot, när internet verkligen på allvar börjar visa sin potential och de där riktigt genomgripande förändringarna börjar ta fart – ja, då är man tillbaka i gamla vanor.

 3. Profilbild för Wille

  Själv köpte jag lite kläder av ett annat liknande företag: Dressmart.com.
  Fick grejerna den gången, men jag hörde att andra senare handlat och betalat med kreditkort, EFTER att de gått i konkurs och inte längre levererade kläder. Betalningssystemet var dock fortfarande igång..

  Men frågan är om alla dessa Boo.com m fl vara ”IT företag”, i så fall är ju i princip alla företag som existerar idag IT företag.

  På tal om tillbaka blickar: min dotcom favorit var nog dock trots allt ”Ms Freckles”, ett företag som byte affärsmodell lika ofta som jag byter kalsonger, alltid det senaste för att få in mer riskkapital. Omsatte knappt en krona, tjejerna som drev företaget drog dock in rätt furstliga löner för sin ”kompetens”..

 4. Profilbild för Erik Starck

  ”i så fall är ju i princip alla företag som existerar idag IT företag.”

  Exakt. Det där är faktiskt en insikt som visar en hel del. Det har hänt otroligt mycket under de här 5 åren. Affärsplanerna var vilda, men de var vilda vad gällde omsättning. När det gällde tekniken var de inte ens i närheten av vad som faktiskt har hänt.

  Ett e-handelsföretag jag saknar är dammsugarpasar.nu. Helt briljant (nåja) affärside. De hade alla möjliga sorters dammsugarpåsar till de mest obskyra dammsugare. Vet inte var de tog vägen, men jag antar att den svenska marknaden av obskyra dammsugare var tämligen begränsad.

  De skulle givetvis ha satsat globalt med kontor i 14 länder istället. Då jävlar.

 5. Profilbild för Erik Starck

  Nä dra på trissor. De finns kvar:
  http://dammsugarpasar.nu/
  Jag visste det. Dammsugarpåsar går alltid hem. Ett säkert kort.

 6. Profilbild för Christoffer

  Tänk för länken till dammsugarpasar! Jag har letat efter dammsugarpåsar till min United-dammsugare men den verkar ratad av de flesta. Äntligen slipper jag ”Universal”-påsar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *