Skydd mot integriteten blir förbud mot fotografering

Är det verkligen dessa två alternativ vi har framför oss: förbudssamhället eller övervakningssamhället?

Man undrar, efter det senaste förslaget från Integritetsskyddskommittén som Annie Johansson och Agne Hansson skriver om idag på DN Debatt. Bland fotografer har särskilt följande stycke rönt uppmärksamhet:

Fotografering utan samtycke i privata miljöer blir i princip förbjudet.

Nu är frågan: vill du helst bli nedtryckt i asfalten med ansiktet före av en polis för att du tagit ett foto med din mobilkamera eller vill du att samme polis ska sitta i en avlyssningscentral och läsa alla dina privata mail utan din vetskap?

Johan på läsvärda bloggen Peace Love & Capitalism verkar föredra det förstnämnda. Vad tycker du?


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Skydd mot integriteten blir förbud mot fotografering”

 1. Profilbild för Johan, P, L & C

  Nu rör ju inte förslaget allmän plats, men hade det gjort det hade jag varit emot det. Det är rimligt att förbjuda folk från att klättra upp i trädet utanför mitt fönster och plåtar mig när jag sitter i fillingarna och bloggar… 😉

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Hej Johan, skrev en längre kommentar på din blog som svar till Annie Johansson. Klistrar in det här också:


  Annie: här kan man se foton från 40-talets USA i färg:
  http://www.flickr.com/photos/library_of_congress/sets/72157603671370361/

  På den tiden var kameror fortfarande relativt ovanliga och foton likaså, inte minst färgfoton. Detta ändrade sig främst under 80-talet då kompaktkameror med autofokus lanserades och fotografering blev folkligt.

  Behöver knappast påpeka hur detta formligen exploderat sedan kameran blev digital och sedermera en del av mobiltelefonen. Det såldes några hundra miljoner kameror förra året i världen.

  Denna utveckling kommer att fortsätta. Vi lagrar en allt större del av våra liv.

  Dra denna trendlinje lite längre och vissa talar om en tänkt produkt i form av en life recorder, som spelar in allt vi ser och företar oss, automatiskt kategoriserar det, lagrar det och gör det sökbart. Nokia är ett företag som ser detta som en möjlig produkt att utveckla:
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/3497596.stm

  Det är inte science fiction och behöver inte vara så långt borta. Malmöbaserade Polar Rose utvecklar t.ex. mjukvara för automatisk igenkänning av ansikten. Kanske är sådan mjukvara standardutrustning i digitalkameror om säg 4-5 år.

  Ponera att inom 5-10 år kommer teknologin som behövs för en life recorder att finnas tillgänglig till konsumentpris. En sådan kommer att vara fjärran från dagens kameror, mer likt Facebook + Youtube på speed än farmors gamla lådkamera.

  Eftersom det är en grundlagsändring ni föreslår vore det intressant att höra hur resonemanget gått kring den accelererande utvecklingens nya möjligheter. En kamera idag är en life recorder i morgon.

  Jag inser att folk vill ha ett privatliv och att det är kränkande att ovetande bli bevakad vare sig det är av en pervers granne eller staten. Det ska dock bli intressant att se hur gränsen för detta flyttar sig i takt med att nya sociala teknologier kommer fram samt hur väl juridiken hänger med i utvecklingen.

 3. […] samhället. FRAs olagliga övervakning, Pirate Bays lagliga torrentfiler och integritetskraven på skydd mot fotografering: de hänger alla […]

 4. […] det osedliga fotograferandet som förslaget ska skydda mot. Det finns även diskussioner inom polismyndigheten om att man bör förbjuda fotografering av poliser i tjänst. Kanske att det även finns […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *