Skatter och Skype

Ännu ett uppköpsrykte om Skype. Den här gången nämns siffran 37 miljarder kr i ett bud från eBay.

Skype omnämns ibland som en svensk uppfinning och t.o.m. ett svenskt företag. Som jag nämnt tidigare är så icke fallet. Det finns ingen koppling mellan Skype och Sverige, förrutom att en av grundarna är född i Sverige och talar svenska. Företagets huvudkontor ligger i Luxemburg, ett skatteparadis. Utvecklingen sker från Estland. Sälj- och marknadskontor ligger i London.

Att man i ett ungt, hungrigt, globalt innovationsföretag undvikit att ha något som helst med Sverige att göra borde vara en gigantisk varningsklocka åt våra politiker, men det är det inte. Man är för upptagen med att diskutera ersättningsnivåer i bidragssystemen. Det blir dock intressant om man börjar räkna på effekterna i skattebortfall vid en eventuell försäljning av bolaget.

Niklas Zennström äger långt från hela bolaget, han är en av två huvudgrundare och de har haft en del vändor med riskkapital om jag inte har helt fel för mig. Låt oss för enkelhetens skull anta att han äger 25% av bolaget och att slutsumman blir 40 miljarder kronor. Det innebär att Zennström i ett nafs blir 10 miljarder kronor rikare.

Det är ganska mycket pengar.

Tro dock inte att svenska staten kommer att få se något av detta. Hela bolagsstrukturen är uppbyggd för att dra nytta av olika länders fördelar och man placerar inte ett huvudkontor i Luxemburg för att de har schyssta krogar och fin natur där.

Eftersom reavinstskatten vid försäljning av aktier är 30% (om man inte drabbas av 3:12-reglerna, vilket Zennström knappast borde göra – det är dock inte helt utan tvivel utan avgörs i slutändan av en tjänsteman på skattemyndigheten) så har svenska staten redan där gått miste om 3 miljarder kronor. Addera till detta eventuell förmögenhetsskatt, MOMS på lyx-yachten han givetvis skulle ha köpt och lagt i Stockholms skärgård o.s.v. och du är snabbt uppe i någon miljard till.

Detta endast för ett enda företag.

Men Skype är ett extremt exempel? Jo, men 3 miljarder är 3 miljarder. Skype är knappast heller ensamma om att göra på det här viset. IKEAs grundare Ingvar Kamprad, en av världens rikaste människor, har knappt några tillgångar alls i landet. IKEA värderas till mellan 300 och 400 miljarder, pengar som ligger i ett holländskt holding-bolag. T.o.m. halvstatliga Telia använder Holland som skatteplanerar-land för att undkomma beskattning.

Listan kan göras lång, men Skype är ett nytt och bra exempel. Det är exakt den typen av företag som Sverige måste locka till sig.

Att skrämma bort dem blir dyrt i längden.

Mycket dyrt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Skatter och Skype”

  1. Profilbild för (S)trutsen Göran
    (S)trutsen Göran

    Näe. IKEA, Volvo, SKF, ABB, Telia, Abba och Skype är alla helt svenska bolag! Titta bara på (S)VT=(s)anningen, där säger man att IKEA och Skype är svenska och rapporterar om allt bra de gör! Företagsklimatet är bra, så det så.

  2. Profilbild för Wille

    Hela bolagsstrukturen är uppbyggd för att dra nytta av olika länders fördelar och man placerar inte ett huvudkontor i Luxemburg för att de har schyssta krogar och fin natur där.
    Mig vetterligen bor Zennström dessutom i London.
    Enligt brittisk skattelagstiftning (de s k ”domicile”-reglerna) så är utlänningar inte skattskyldiga på inkomster som härör från utlandet och inte tas in i Storbritannien.
    Dvs Zennström kan sannolikt stoppa hela slanten på banken utan att någonsin behöva betala ett enda öre i skatt på det.

    Han skrattar nog hela vägen till banken..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *