Canon och konversationen revisited

Canon verkar nu ha släppt en mjukvaru-uppdatering till kameran jag nämnde för ett tag sedan. Dock verkar inte uppdateringen ha löst problemet, åtminstone enligt bloggaren Rob Galbraith (samme bloggare som först uppmärksammade problemet med autofokusen).

Nu har Canon hamnat i det prekära läget att många kunder väntar på att bloggaren Rob ska ”välsigna” kameran innan de köper den. Alltså, innan Rob Galbraith är nöjd med en uppdatering från Canon så köper de inte. Eftersom kameran kostar sisådär 40 tusenlappar blir det snabbt ett par miljoner i missade intäkter för Canon. Vad värre är, med tanke på hur central denna systemkamera är för marknadsledaren Canon kan resultatet bli ödesdigert för företagets kameradivision.

Det är inte ovanligt för nya avancerade kameramodeller att ha barnsjukdomar. Faktum är att det nästan varit mer regel än undantag (kameranördar kan t.ex. minnas att Canons 5D hade problem med bildkvaliteten under vissa förutsättningar liksom Nikons prosumer-modell D200). Men hur dessa barnsjukdomar kommuniceras och hanteras är avgörande för trovärdigheten hos ett företag.

Läs även Canon, kameran, kunderna och konversationen.

Andra bloggar om: , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

9 svar till ”Canon och konversationen revisited”

 1. Profilbild för Simon

  Annars kan man ju sura på Canon för att dom lägger med kamerans serienummer i EXIF-informationen. För övrigt tar även min lilla nya Ixus 65 rätt suddiga bilder, jämfört med min fem år gamla Nikon 880.

 2. Profilbild för Knutars

  Kan man googla efter en kameras serienummer och hitta bilder tagna med just en specifik kamera? I så fall är ju det bara bra att numret kommer med i EXIF, eller hur? Det skulle innebära att du kan hitta bilder tagna med en kamera som någon stulit från dig. Under alla omständigheter får ju varje bild en slags Trade Mark märkning.

 3. Profilbild för cjl
  cjl

  Simon: Det är ju kalasbra att serienumret åker med. Ur stöldsyfte är det kalas, och vill du inte att ditt serienummer ska synas är det ju bara att du plockar bort det ur exif innan du publicerar bilden.

 4. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Det här är ju lite intressant i sammanhanget:
  http://www.idg.se/2.1085/1.115015
  ”Förra veckan läckte den avslutande Harry Potter-boken ut på fildelningsnätverk runtom i världen. Nu har organisationen EFF kommit läckan på spåren, eftersom den kamera som användes för att fotografera boksidorna har lämnat sitt serienummer i bildernas metadata.”

 5. Profilbild för Björn
  Björn

  Men hallå?! Det går fortfarande inte att köpa den här kameran i butik, på grund att det är så otroligt stort sug efter dem, både i USA och i tex Sverige. Det är fortfarande bara förbeställda kameror som levereras, och de flyger av hyllorna så fort de kommer in. Så att säga att konsumenterna väntar med att köpa kameran pga Robs problem är ju en smärre överdrift.

 6. Profilbild för Simon

  Jag föredrar nog en ”opt-in” i det här fallet. Vill gärna ha kontroll över vilka fotspår jag lämnar efter mig. Vill jag stöldmärka min kamera finns det flera tillgängliga alternativ.

 7. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Björn: tomt på hyllorna, jo. Det finns ju de som menar att Canon inte producerar i särskilt högt tempo för att inte riskera att ha en massa defekta kameror på marknaden. Vet inte om det ligger något i detta.

  Sedan är det säkert så att de flesta inte följer debatten på internet särskilt nära. Dock så har nästan varenda recension jag läst i fototidningar påpekat autofokus-problematiken. Väldigt få å andra sidan som säger sig ha märkt av den.

  Nu verkar det iaf som om Canon samarbetar med Rob G. för att försöka hitta problemet. Får väl se hur det utvecklar sig.

 8. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Simon: men fotot i sig är ju ett fotspår.

  Klart, man är ju sällan själv med i sina egna foton.

 9. Profilbild för Simon

  Visst — en trend är ju att saker som inte är information idag kommer att vara det senare. Se bara på riya.com — skicka vilken bild som helst till en sån sökmotor i nästa generation, analysera alla identifierbara saker på bilden, inkl växter, kläder, märken, etc och sätt ihop till en ”profil” av bilden som säger var och när den kan vara tagen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *