Volvo och SAAB blir kinesiskt?

Ena dagen är de amerikanska – våra nationalklenoder, Volvo och SAAB – andra dagen kinesiska. Kan det bli verklighet? Möjligt, enligt TV8s Finansnytt:

Enligt mycket initierade källor till TV8:s Finansnytt med E24 är kinesiska biltillverkare intresserade av att köpa Volvo Personvagnar och Saab Automobile.

Ford har tidigare signalerat att de vill sälja Volvo Personvagnar och SAABs ägare dras också med problem. Samtidigt är de kinesiska företagen uppenbart expansionshungriga och deras egna varumärken är för svaga i Europa än så länge. Klart att de letar uppköpsobjekt, brittiska Rover är redan kinesiskt.

Någon påstod för ett tag sedan att Hutchison Whampoas (HW) satsning på 3G-operatören 3 i Sverige var den enskilt största utländska investeringen någonsin i landet när den påbörjades år 2000. HW är ett företag från Hong Kong. Även i Kalmar är man väl medvetna om hur man gör affärer med kineser:

Här bygger det kinesiska företaget Faner Dun Group AB ett 70 000 kvadratmeter stort handelscentrum, där sammanlagt 1 100 företag, från Kina och Europa, ska visa upp sina produkter.

Uppdaterat: hittade en gammal post där en herre vid namn Sanjaya Lall citeras:

Glöm globaliseringsdebatten. Glöm alla som säger att globaliseringen är bra därför att den ger ökat välstånd eller att globaliseringen är dålig därför att den leder till utsugning.

– Felet med en sådan diskussion är att den gör ideologi av teknik, säger utvecklingsekonomen Sanjaya Lall.

Kärnan i processen är en teknisk utveckling som eliminerar avstånd, öppnar marknader, skapar specialisering och skiftar produktion och export i högteknologisk riktning. Den enda säkra vägen till välstånd går då via kontinuerlig tillämpning av ny teknik, och det kan ingen politik i världen ändra på.

Andra bloggar om: , , , ,


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *