Vertikal Media eller Den Långa Svansen

För snart ganska exakt två år sedan skrev jag om vad jag då kallade ”vertikal media”. Nu har samma sak funnit ett bättre namn i the long tail. Passar på att överföra texten från min gamla webbsajt till denna genom att köra en repris på krönikan. Den skrevs 2003-01-20.

Handbolls-VM närmar sig och runt om i världen bänkar sig människor framför TV-apparaterna. Sportkanalerna frossar i reklampengarna som blir resultatet av att folk vill följa sin hemmanations kamp mot konkurrenterna. TV-mediet har onekligen haft stor betydelse för vissa sporter såväl som den nationalistiska andan hos de som känner kulturell tillhörighet till det rätta lagets färger.

Handboll är en hyfsat stor sport och får liksom andra stora evenemang täckning av TV-kanalerna. Det finns som bekant dessutom TV-kanaler vars enda syfte är att sända sport, vilket har ökat bredden något för de som har smalare intresse och vill följa curling-VM lika gärna som fotbolls-VM.

Men TV-utbudet är trots allt ganska smalt. Det är endast toppen av ett gigantiskt isberg som sänds. Var kan jag t.ex. titta på elitseriematcher i innebandy? Var sänds division 1-volleyboll? Varför kan jag inte titta på de andra matcherna i den Korpen-serie jag spelar i?

Utrustningen som krävs för att via nätet direktsända ett idrottsevenemang i realtid blir billigare för varje år som går och bandbredden ökar i samma takt. Det borde ligga inom möjligheternas gräns att till ett relativt billigt pris radikalt öka utbudet för den som är intresserad av sport.

Tänk om man kunde få Sveriges idrottsförbund att sätta upp 2-3 kameror i varenda idrottshall i hela landet och direktkoppla dem till lämplig webbplats. Det skulle vara en tämligen låg investering i utrustning, men samtidigt hade potentialen för reklamintäkter ökat mångfalt. Helt plötsligt hade varenda innebandymatch, varenda amatörturnering, varenda Korpen-liga i hela vårt avlånga land fått sin egen lilla TV-kanal.

Givetvis hade antalet tittare på varje match varit begränsat till de närmast sörjande, men å andra sidan hade antalet matcher ökat radikalt och de som tittat hade också varit genuint intresserade av det de ser. Möjligheterna för reklamintäkter är uppenbara, men även spelintäkter skulle kunna vara möjliga (fast svårare att kontrollera). Idrottsföreningarna hade sluppit vara beroende av endast Bingolotto och bidrag som idag.

Samma tänkande går att applicera på nära nog alla sorters evenemang. Konserter, amatörteater, skolavslutningar och bröllop. När detta får spridning kommer TVns monopol i vardagrummet att vara allvarligt hotat. TV-sändningarna kan omöjligt, inte ens det omdebatterade digitala TV-nätet, konkurrera med det utbud som blir resultatet när varenda tittare kan anpassa sändningen till sina exakta preferenser.

Detta är vertikal media. Det flyttar makten från televisionens centrala maktkorridorer ut till där den hör hemma. Hos tittaren. Hos dig.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Vertikal Media eller Den Långa Svansen”

  1. Profilbild för Markus "LAKE" Berglund
    Markus ”LAKE” Berglund

    Innebandyns elitseriematcher visas med ojämna mellanrum på SVT24. Tyvär är det väl bara några enstaka % som har tillgång till desa kanaler så jag och många andra får väl vänta tills din framtidsvision har slagit in.

    Hoppas den gör det snart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *