Var, eller vad, är samhället?

Per på Infontology ställer en intressant fråga i två olika poster: var är samhället? Eller, vart tar samhället vägen när dess medborgare sköter affärer, relationer och arbete via internet? Å vem blir lämnad utanför?

”Var” i frågan antyder en plats. Men är samhället en geografisk och fysisk plats? Eller är det en (uttalad eller outtalad) överenskommelse mellan människor som delar på samma resurser? (Där resurser kan vara sådant som fysisk yta, pengar, uppmärksamhet eller socialt kapital.)

”Markets are conversations” skriver man i Cluetrain Manifesto. Många menar också att internet är ett samtal. Ord som ”cyberrymden” eller uttryck som ”att gå ut på internet” antyder platser, men så fort människorna lämnar internet blir det lika ödsligt och dött som konsertarenan när publiken gått hem.

Så fort samtalet tystnar dör internet.

Men om ”marknader” och ”samhällen” inte är platser utan överenskommelser och konversationer, vad händer då när en allt större del av människors liv äger rum på linan (online)? Blir bloggosfären, Second Life eller World of Warcraft bara ytterligare arenor där vi spelar olika roller på samma sätt som vi gör i resten av livet, eller innebär det faktum att de inte är knutna till fysiska platser att samhället utanför internet börjar luckras upp? Hur ser interaktionen mellan dessa olika arenor och de roller vi spelar på dem ut?


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *