Valet 2006 – med 11 partier?

Det mullrar i leden på vänsterkanten i svensk politik. Inte nog med att Gudrun Schyman vill starta feministparti och att Vänsterpartiet håller på att splittras via Vägval Vänster, dessutom håller Nils Lundgren m.fl. på att sätta samman ett socialliberalt partiprogram som ska göra Junilistan redo för riksdagen. Addera till detta de sjukvårdspartier från norra delarna av landet som nu planerar gå samman och ta sig in i riksdagen.

Det kan bli trångt i kammarporten hösten 2006. I en nyligen publicerad opinionsundersökning är 28.9% av väljarna osäkra. Kan det vara stora förändringar på gång i svensk politik?

Intressant också hur Miljöpartiet och Kristdemokraterna balanserar på 4%-spärren. Många hånade USA när Bush vann valet 2000, trots att han fick färre röster än sin motståndare, men det svenska systemet skulle kunna leda till ännu mer bisarra valresultat. Jag ska inte ens gå in på vad som kan hända utan lämnar det som en övning till läsaren att fundera på vad 11 olika partier skulle leda till för konsekvenser i det svenska valsystemet.

Uppdaterat: Se även här.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Valet 2006 – med 11 partier?”

  1. Profilbild för blackjack

    Please check the pages about blackjack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *