Vad tycker LO om den fjärrstyrda arbetaren?

Som ett tillägg till Dennis kommentar om Expressens kraftigt rödfärgade recension av Maciej Zarembas nya bok vill jag bjuda på ett tankeexperiment som ligger hyfsat nära verkligheten.

I Japan har man funderat över hur man ska lösa arbetskraftsbristen när befolkningen blir äldre. Hus måste byggas. Gator måste städas och någon måste ta hand om alla gamlingarna.

Arbetskraftsinvandring, kanske någon föreslår, men japaner är japaner och det där med att låta ”overseas”-människor komma in i landet och jobba i miljontals är inte riktigt deras grej.

Robotar, däremot, det gillar man i Japan.

Än så länge går det dock inte att bygga en robot som på egen hand städar en gata eller matar en gamling. Sådana komplexa uppgifter kräver mänsklig hand (till skillnad från, t.ex. hjärtkirurgi). Men – man kan ju låta en människa fjärrstyra robotarna!

Briljant. Man låter en icke-japan utomlands, via internet, fjärrstyra en robot som kan städa en gata eller ge en gamling mat. På så sätt har man fått fördelen med arbetskraftsinvandring utan dess eventuella ”nackdelar”. Att bygga en fjärrstyrd robot är svårt, men inte alls lika svårt som en som ska fatta egna beslut.

Jojomen. De är sluga de där japanerna.

Ståendes utanför en skola i Waxholm dyker några följdfrågor upp:

1. Vad skulle LO tycka om ”fjärrstyrda” byggnadsarbetare? Eller fabriksarbetare? Vilka löner ska ”fjärrstyrarna” ha, alltså de som sitter i det andra landet och styr robotarna? Är det inte egentligen så att arbetet utförs i Sverige och alltså borde svenska löner gälla?

2. Vad, exakt, skiljer en ”fjärrstyrd” robot från en förprogrammerad robot som gör samma sak?
Vad skiljer alltså ”fjärrstyraren” från en programmerare?

3. Vad, sedan, skiljer en ”programmerare” från vilken konstruktör som helst som sätter samman lösa delar till en helhet, vare sig det är styrkoden till en robot eller tyget i en skjorta? Alla tillför de värde i produktionskedjan.

Hur långsökt är detta? Några citat:

Remote Docs Use Robots to Treat Patients

High-tech hospitals use robots to let doctors treat intensive-care and emergency patients by remote control from home or other parts of the hospital.

Robot builder could ’print’ houses

A robot for ”printing” houses is to be trialled by the construction industry

The Whole-House Machine

”If you can build a wall, you can build a house,” says Behrokh Khoshnevis, an engineering professor

NCC Industriellt byggande (hus som byggs i fabrik)

Med en industrialiserad produktion bygger vi bra bostäder av god standard till en betydligt lägre kostnad än för motsvarande platsbyggda hus.

Bostadshusen byggs i en nyöppnad fabrik i Hallstahammar, Västmanland. Husen byggs klart till 90 procent i fabriken, transporteras som platta paket till de platser där de ska stå och monters där av fyra personer.

Byggtiden halveras, kostnaderna sänks och kvaliteten höjs utan att vi ger avkall på arkitekternas möjlighet att utforma husens design. En revolution i byggbranschen helt enkelt.

Vare sig det handlar om fjärrstyrda robotar, modularisering (”bygg väggarna i Litauen, köket i Polen och grunden i Västmanland”) eller gigantiska skrivare som likt din bläckstråleskrivare på skrivbordet skriver ut fyra hus om dagen så kommer byggbranschen att drabbas (och gynnas!) av automatiseringen och globaliseringen. Megatrender kan man liksom inte gömma sig för. Man kommer inte undan!

Det är nog dags för LO att börja slipa på ett ställningstagande. Jag tror inte robotarna förstår innebörden av orden ”Go Home!”.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *