Vad är ett mediadrev?

Drevet går brukar det heta när löpsedlarna sprutar ut rubriker stora som elvavåningshus och hela media-Sverige fokuserar blicken på en eller ett par stackare som lyckats hamna i nålsögat.

Men vad är egentligen det där drevet? Vad består det av?

Är det:
1. Rubrikernas storlek på löpsedlarna?
2. Antalet artiklar och nyhetsinslag som produceras i ämnet?
3. Antalet arga mail och telefonsamtal som strömmar in till redaktionerna från läsarna?

Eller är det:
4. Den fysiska skocken av journalister och fotografer som förföljer en människa och hennes närmaste dagarna i ända?

Jag tror faktiskt det är till största del nummer 4. De tre andra är blott bränsle till brasan. Det är åtminstone nummer 4 som upplevs mest direkt av den som utsätts för det, vilket både Maria Borelius och Layla Freivalds kan intyga.

Alltså: står det 20 journalister utanför gatan på morgonen och trycker upp en mikrofon i näsan på dig, varje dag, då befinner du dig i ett mediadrev, oavsett hur många artiklar, arga mail eller rubriker som skrivs. För dig som utsätts för det är det de 20 journalisterna som är drevet. Ett mediadrev består utav människor, inte av ord.

Eftersom fenomenet mediadrev har en så ofantlig makt i samhället kan det vara värt att fundera över konsekvenserna av detta. Det är t.ex. bara de som har råd att anställa en journalist-skock som kan bosätta sig utanför någons villa eller portuppgång som kan starta ett mediadrev.

Går det att arrangera ett bloggdrev? Nja, även om s.k. smart mobs haft viss framgång i politiskt turbulenta tider så måste ett drev ha en viss livslängd, gärna ett par dagar, helst en vecka. Hur många bloggare skulle kunna ta ledigt från sina jobb eller studier för att belägra Fredrik Reinfeldts gräsmatta en vecka? Antagligen inte så många.

Vad innebär detta? Bl.a. att det ytterst inte är väljarna som bestämmer vem som ska sitta i regeringen. Det är en liten handfull människor på ett par nyhetsredaktioner i Stockholm. De är som fångvaktarna som kontrollerar de ilskna, skällande hundarna. När som helst kan de släppa loss dem.

Socialdemokraterna blev med tiden skickliga på att hantera de attackerande hundarna, oftast genom att dra upp ett distraherande köttben ur bakfickan. Den nya regeringen har en del att lära här.

Jag säger inte att det nödvändigtvis är fel att det är på det här sättet, men någonstans kan man önska att någon även granskade fångvaktarna och dess hundar. Ny teknik och ökad transparens kan leda oss i den riktningen. Även fångvaktaren bör bevakas.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Vad är ett mediadrev?”

  1. Profilbild för Peter
    Peter

    Tydligen var det en blogg som åtminstonde startade drevet:
    http://dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=85997

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *