Vad är det för speciellt med internet?

Löpsedlar är knivskarpa nutidsdokument. De säger nog mer om vår tid än vi själva vill erkänna. På löpsedlarna idag står det om en ung man som avlidit efter att ha tagit ”internetdroger”. En tragisk historia, såklart – löpsedlarnas 5-ordiga berättelser är sällan solskenshistorier, men hur kom egentligen ”internet” in i själva drogen? Ordet används fortfarande som ett prefix för att beskriva något okänt, hotfullt och förbjudet, trots att det funnits i vårt kollektiva medvetande i åtminstone 12 år.
Ord brukar med tiden förändra sin betydelse och sin laddning. Vart är ordet ’internet’ på väg? Vad säger dess riktning om vår syn på tekniken och dess möjligheter – och hot?

Andra bloggar om: , , , , .


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Vad är det för speciellt med internet?”

  1. Profilbild för Waldemar Ingdahl

    Notera att ordet ”Internet” fortfarande är mycket laddat i den svenska kulturen. Det är fortfarande i den synen en anarki, och en plats där det främmande kommer in i vardagen utan förmedling. Det är fortfarande ”det andra” som kan ställas mot ”den verkliga världen”. Då måste ju knark som är sammankopplat med Internet vara dubbelt så dåligt.

    Konflikten som rakbladsfisken och bredbandsjesus väckte i bubblans tid har inte lösts ännu, utan ligger och puttrar. ”IT-branschen” har genomgått en evolution, men evolution betyder inte alltid smartare, starkare och bättre. Det betyder att anpassa sig till sin miljö, frågan är om den miljön är bra att anpassa sig till. En bättre strategi är att anpassa miljön till sig själv, som människan gör till skillnad från djuren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *