Ultraljud för hemmet

Bloggen Friktion är lite upprörd på ett politiskt korrekt sätt över att Teknikmagasinet säljer en ultraljudsutrustning för hemmet med texten: ”Ni kan redan efter vecka 19 ta reda på barnets kön för att på så sätt förenkla färgvalet för väggar och kläder.”

Själv är jag mest fascinerad över att vad som en gång var en dyr apparat enbart avsedd för professionellt bruk på sjukhus och handhaven av utbildad personal nu kan köpas för under 2000 kronor av vem som helst. Sjukvården blir på ett sätt billigare och, om du så vill, mer ”folklig”, men samtidigt mer kostnadskrävande. Detta är en utveckling vi kommer att se mer av. Ett exempel är den hjärtscanner som nämndes här på Framtidstanken för ett tag sedan.

Självklart ger detta huvudvärk för den offentligt finansierade sjukvården. De föräldrar som själva kan ultraljudsundersöka sitt ofödda barn kommer ju såklart ha mycket fler frågor och högre krav på den vårdpersonal de har kontakt med under graviditeten. Sådant kostar pengar som inte finns, men så blir det när man ska paketera samma vård till alla. Föräldrarna får nog stå där med sina frågor obesvarade. Bilderna från ultraljudet får man spara till familjealbumet.

Uppdaterat: Produkten finns tydligen inte i verkligheten. Min poäng är dock den samma: människors krav på den offentligt finansierade sjukvården förändras kraftigt tack vare ny teknik.

Ett exempel är den här artikeln, om laserbehandling för dålig andedräkt.

Artikeln beskriver det som en sjukdom. Man ”botas” från dålig andedräkt. Men vem avgör om den offentliga sjukvården ska ta hand om en sådan patient? Ska skattepengar användas för att bota dålig andedräkt?

Uppdaterat 2: Läs gärna lite fler tankar kring framtidens sjukvård här.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Ultraljud för hemmet”

 1. Profilbild för Mattias
  Mattias

  Det rör sig om en bluffprodukt, om man avslöjar den vinner man grejer.

 2. Profilbild för Erik Starck

  Tyckte väl Google borde hitta den där produkten. 🙂

 3. Profilbild för vandenplas

  Haha.. ja, har man inte förankring i verkligenheten är det lätt att gå på en bluff.. Tänk på att TM nu säljer HELA INTERNET på en DVD!! Passa på att köpa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *