Tvättlappar och skygglappar

”EU förbjuder svenska tvättlappar!”

Ja, jisses, vad hittar de nu på nere i Bryssel, var det nog en och annan som tänkte mellan sillen och nubbarna på midsommarafton. Svensk media hade nämligen fått för sig att EU ska in och bestämma över de svenska tvättlapparna.

Så här står det i olika media:

Expressen: Inga tvättanvisningar på kläderna.
”Den svenska skötselmärkningen på kläder är på väg att försvinna.
EU betraktar den omtyckta hjälpredan som ett handelshinder.”

Aftonbladet: Tvättanvisningar på kläder kan slopas
”EU: Utländska kläder missgynnas”

Svenska Dagbladet: EU-krav hotar tvättmärkningen.

Alla är uppenbarligen rirajts på samma TT-artikel som i sin tur bara måste vara baserad på Konsumentverkets pressmeddelande från den 20/6: Risk att kläder inte längre tvättmärks.

Vad är det då som har hänt? Ska EU verkligen förbjuda tvättlappar?

Nej, inte riktigt. Däremot har EU åsikter om de riktlinjer som konsumentverket satt upp och som gäller tvättmärkning i kläder. Så här står det i KOs eget pressmeddelande:

Konsumentverkets vägledning är accepterad inom klädbranschen, men när riktlinjer och gränsvärden skulle förnyas och anpassas till aktuella förhållanden blev de ifrågasatta som handelshinder inom EU.

Det är alltså fortfarande fritt fram att sätta ut tvättlappar på kläderna för den som tillverkar kläder. Med tanke på hur efterfrågad denna lilla lapp är lär det innebära att alla stora klädeskedjor fortfarande kommer att sätta ut dem. Däremot kan det bli enklare för mindre tillverkare, som slipper en omständig del av tillverkningsprocessen, att ta sig in på den svenska marknaden.

Bredare utbud, ökad konkurrens och billigare kläder, alltså.

Så låter det däremot inte när media framställer nyheten.

Det finns mycket kritiskt att säga om EU, men man kan ändå fundera över varför Sveriges journalister helst vinklar om en nyhet så att den blir EU-negativ och nationalistisk samt vilka konsekvenser det får. Det är kanske inte så konstigt att svenskarna är EU-skeptiska, trots allt.

Uppdaterat: såg att bloggen Mats Tankar också skrivit om saken. Hans reaktion är nog rätt typisk efter att ha läst medias rapportering om saken:

”Nu drar återigen EU-kommissionen ett löjes skimmer över EU. De anser att tvättanvisningar i kläder är ett handelshinder.”

Samtidigt har han helt rätt när han skriver:

”Är det så att ett utländskt företag inte lyckas sälja sina kläder i Sverige, pga avsaknad av tvättanvisningar, så får de ju förse sina kläder med sådana om de vill att vi kunder ska vilja köpa deras kläder. Det är således upp till varje tillverkare att välja om de ska tillmötesgå kundernas krav eller inte.”

Exakt. Mats Tankar har helt rätt. Ändå verkar hans intryck av rapporteringen vara den samma som för många andra: EU ska förbjuda tvättlappar! Så är som tidigare nämnts inte alls fallet. Det är enbart journalisternas vinkling av ett pressmeddelande från Konsumentverket som får det verka så.

EU kan man vara mycket kritisk mot men i det här fallet är det Konsumentverket och Sveriges journalister som ska ställa sig i skamvrån.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Tvättlappar och skygglappar”

 1. Profilbild för Håkan

  Har du mejlat det här till respektive redaktör/journalist? Någon reaktion?

 2. Profilbild för Mats

  Ok, nu vet jag varför jag, trots idogt surfande på alla relevanta sajter, inte lyckades hitta det beslut man ”röstat” om som nyheterna i radion pratade om. Det enda jag hittade var att många tidningar skrev om det men inte ytterligare fakta.

  Det som påstods i nyhetssändningen var att ** röstat om det och att lapparna ”vann” men att kommissionen trots detta kunde förbjuda lapparna. Har du någon aning om vad ** var? Jag körde på en motorväg så jag hann inte skriva ner några stolpar och när jag väl kom hem c:a 6 timmar senare, så gick det som sagt inte att hitta något på nätet…

 3. Profilbild för Erik Starck

  Håkan: nej, det har jag inte.

  Mats: radioinslaget hörde jag tyvärr inte. Det är märkligt att man använder sig av ordet ”förbjuda”. Det rör sig ju som sagt om en överenskommelse mellan Teko och KO. Den enda anledningen jag kan se till att börja prata om förbud är om man vill få EU att framstå negativt.

  Det verkar man ju ha lyckats ganska bra med i det här fallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *