Två ord som golvade Persson

Det var ett par dagar sedan den gick, men den korta debatten mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt i SVT häromdagen innehöll några godbitar värda att skriva om. Aftonbladets Lena Mellin menade att Reinfeldt golvade Persson. Nicklas Lundblad skriver vidare om skillnaderna mellan de båda:

Statsministern sönderfaller i stödord

Den långt mer cyniske statsministern har länge sett politiken som en tunn fernissa på den pragmatism som garanterar makten, och stod därför oförstående inför Reinfeldts upprepade uppmaningar att diskutera statsministerns egen politik.

Det jag själv minns bäst från debatten var Reinfeldts fråga ”vilka vi?” när Persson skröt om hur ”vi bygger 10000-tals nya bostäder”. Två ord som egentligen innebär en nål rakt genom den enorma ballong som socialdemokratin vuxit till i Sverige. Frågan är speciell då den visar en borgerlig partiledare som faktiskt i grunden ifrågasätter socialdemokratin och dess mentala välfärdsmonopol.

För det är ju just detta socialdemokraterna vinner alla sina val på. Att Sverige är socialdemokratiskt. Att ”vi” – som i samhället, staten, nationen – är socialdemokraterna. Det är en bild som gjort högerspöket till socialdemokraternas bästa vän, för om Sverige är socialdemokratiskt och vi är socialdemokrater, ja då är ju allting annat något som hotar Sverige och oss. Klart man inte röstar på något sådant.

Att Reinfeldt över huvud taget vågar ifrågasätta detta visar att det mentala grepp som socialdemokraterna haft över svenskarna börjar lossna. Socialdemokraterna är trots allt ett parti som fick endast 31,4% av rösterna förra valet (drygt 2,1 miljoner röster av 6,7 miljoner möjliga), så nog är det på tiden.

Uppdaterat: Carl Bildt har fler kommentarer om socialdemokratiska valresultat här.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *