Tre insikter som kan förändra Sverige

Kommer katastrofen i Indiska Oceanen att påverka det svenska samhällsklimatet? Hur? Börjar man så smått inse nationalstatens högst begränsade och snarast hämmande förmåga?

De 500 miljoner som ”regeringen inledningsvis sätter av” från våra skattepengar för att hjälpa länderna som är drabbade av tsunamin tas från den existerande biståndsbudgeten och drabbar alltså andra länder i behov av hjälp.

Med tanke på att svenska folket från sina sönderskattade plånböcker skänker mer än 500 miljoner så står det ju klart att individuell medkänsla är starkare än nationalstatens känslomässigt stela omskyfflande av resurser.

Även företagen slåss med varandra om att skänka mest pengar. Tänk om det blir så att hur mycket pengar man skänker till välgörenhet är något man skryter om och t.o.m. förutsätts göra av sina kunder och ägare? Ja, då blir följdfrågan såklart varför skatten ska förhindra folk och företag från att hjälpa andra.

Synen på gränser och avstånden kan också ha förändrats. I Sverige talar man gärna om solidaritet och jämlikhet, men man bygger hela detta argument på omfördelning av resurser inom en nationalstat. Människor som bor utanför nationalstaten får skylla sig själv. Solidariteten sträcker sig inte dit, trots Internationalen.

Det står också klart hur oändligt tacksamma t.ex. thailändarna är över de rika turisternas närvaro och hur livrädda de nu är för att de ska försvinna.

Då har alltså tre avgörande saker skett:

1. Företagen och individerna har visat att de kan hantera dels själva krisen och dels resursomfördelningen för att minska effekterna bättre än nationalstaten.

2. Folk i Sverige har fått en ögonöppnare och tankeställare om att det faktiskt finns människor utanför våra gränser som är i betydligt högre behov av hjälp än sjukskrivna svenskar som tröttnat på jobbet.

3. Dessutom har det också blivit uppenbart att t.ex. Thailand är beroende av turism och handel långt efter det att den inledande katastrofhjälpen har sinat. Vår bästa hjälp för dem är att fortsätta åka dit och att fortsätta handla med dem.

3-0 till liberalismen och globaliseringen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Tre insikter som kan förändra Sverige”

  1. Profilbild för roulette

    You are invited to check some helpful info about blackjack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *