Tillstånd att ta en bild

Under 2004 fortsatte trenden att utrusta mobiltelefonerna med kamera för att diversifiera produktutbudet. Bra för mobiltelefontillverkarna, som kan addera megapixel och andra kamerafunktioner till sin feature-lista och bra för operatörerna när användarna skickar bilder till varandra. Bra även för konsumenten som får fler funktioner för samma pengar när hon köper en ny telefon.

Det verkar däremot som om samhället inte varit riktigt redo för att helt plötsligt överösas med kameror. Tunnelbanan i New York vill förbjuda fotografering för alla som inte är journalister, d.v.s. har den rätta ID-brickan.

Mycket underlig idé, om den får fotfäste. För det första ger den ett rapporteringsmonopol till en viss sorts människor, nämligen de med titeln journalist. För det andra borde tunnelbanan bli ett säkrare ställe med fler kameror, då det är betydligt högre chans att en förövare fastnar i megapixlarna.

Motivet bakom har med säkerhet att göra. Man ska inte kunna fotografera potentiella ställen att stoppa en bomb. Frågeställningen det öppnar är följande: blir samhället säkrare eller osäkrare ju mer information man kan lagra?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Tillstånd att ta en bild”

  1. Profilbild för brother

    tillåt mig garva. skulle fotoförbud i tunnelbanan försvåra för en som vill stoppa en bomb där? det är ju som att påstå att ett förbud mot utrotning av judar skulle stoppat nazityskland på 1940talet. nä lite vettighet från de där borta på andra sidan pölen borde man nog kunna kräva.

  2. Profilbild för Erik Starck

    Visst, håller med om att amerikanerna gör lite väl mycket för att skydda sig, men här i Europa gör vi i princip ingenting.

    Det är inte bara al-Quaida som kan tänka sig ställa till med oreda. Häromdagen rapporterades t.ex. om rättegången mot de svenska nazister som ville störta regeringen och förstöra samhället genom en rad planerade attentat. Ju mer utvecklad tekniken blir desto enklare blir det att ställa till med förstörelse. Det måste (tyvärr) finnas skyddsmekanismer för detta.

    Personligen tror jag dock _fler_ mobilkameror är bättre än färre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *