Ta bort all skatt på arbete

Att tanka bilen idag var ingen rolig upplevelse. 12.20 kr/litern fick jag betala för att ladda min SAAB med fräscha krafter. Än mindre roligt är det att veta att ca 70% av bensinpriset är skatter.

Jag kan dock, trots min libertarianska grundinställning, acceptera en skatt på miljöpåverkande varor om jag samtidigt hade sluppit betala lika mycket i skatt på de pengar jag tjänar via mitt jobb. Skatten på arbete borde sänkas rejält.

Faktum är att den borde tas bort helt.

I takt med automatiseringen går vi med accelererande steg mot en tjänsteekonomi. I en sådan verkar skatter på arbete kraftigt hämmande. Att anlita arbetskraft vitt är vansinnigt dyrt i Sverige.

Samtidigt ser vi hur arbetslösheten nu är uppe över 7% (detta är den arbetslöshetssiffra som SCB själva tagit fram, alltså utan bluffstatistik).

T.o.m. Göran Persson inser att det inte kommer att komma fler jobb i industrin. Detta blev solklart efter hans tal i Björkvik häromdagen, där han istället ville tvinga arbetslösa att utföra enklare tjänster av typen hänga upp gardiner åt pensionärer eller katalogisera föremål på museum. Dessutom, såklart, massvis av nya byråkratijobb i den gigantiska statliga administrationen.

Det är inte jobben som sådana det är fel på (förrutom de totalt meningslösa byråkratijobben). Triviala tjänster måste ingå i en stark och levande tjänste-ekonomi. Men varför ska människor tvingas av staten att utföra sådant arbete? Det är hämmande, outvecklande och rent av destruktivt. Jag hoppas verkligen jag inte blir arbetslös i socialdemokraternas kalla, cyniska Sverige där det enda målet med ens existens är att vara en siffra i en arbetslöshetsstatistikkolumn.

Nej, vad som behövs är entreprenörskap och tjänster på en öppen tjänstemarknad. Gardinupphängaren kan bli heminredare som kan bli inredningsarkitekt. Då finns det en väg ut ur hopplösheten även för den utan utbildning. Det är så skalan av jobb måste se ut. Då måste skatterna på arbete sänkas.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Ta bort all skatt på arbete”

  1. Profilbild för Håkan

    Bra skrivet. Läs min kommentar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *