Sveriges USA-bild säger mer om oss själva

Nima Sanandaji skriver om landet i väst och den svenska bilden av USA.

Medias bild av USA är inte realistisk

I svensk politik finns en osund fixering vid USA. Bland såväl högern som vänstern finns en överdriven och orealistisk bild av det amerikanska samhället.

Vidare:

USA är liksom Sverige en välfärdsstat. Ungefär 45 procent av sjukvården i USA är offentligt finansierad med gratis sjukvård för fattiga, äldre samt handikappade. Det är endast drygt 10 procent av sjukhusen i landet som är vinstdrivna, medan 70 procent är drivna av icke-vinstdrivande stiftelser och resten offentligt. Även om bidragssystemen i landet inte är lika generösa som i Sverige finns det i USA socialbidrag, sjukersättning, offentlig utbildning, A-kassa och statliga pensioner.

Som världens rikaste och mäktigaste land är det klart att USA får agera spegelbild för både positiva och negativa saker. Synd bara att debatten så ofta tippar över och handlar mer om hur USA har det (eller snarare hur folk tror att USA har det) än om den mer konkreta och mer närliggande situationen i vårt eget land.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Sveriges USA-bild säger mer om oss själva”

 1. Profilbild för Wille

  Läste någonstans (minns ej källa, tror det var Economist) att USA i själva verket lägger ned mer offentliga pengar på sjukvård än någon europeisk välfärdsstat:
  Västeuropeiska länder ligger på ca $2500 per innevånare, medan USA ligger på runt $3000 per år och innevånare i offentliga sjukvårdsutgifter.

  Som du nämner: bilden Svenskar (och europeer i allmänhet) har av USA är väldigt skev och saknar verklighetsförankring.

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Jo, amerikanen lägger mycket mer resurser på vård än europen. Vanliga argument mot detta från folk som gillar statligt kontrollerad vård och höga skatter är dels att amerikansk vård är dyrare för att den är privat (!?) och dels att amerikanen lägger en del pengar på ”ytlig vård” som plastikkirugi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *