Svenska Spel blir internetoperatör

Trådlösa nätverk bygger i regel på den olicensierade tekniken med det osexiga namnet IEEE 802.11. Att den är olicensierad betyder att man inte behöver köpa ett tillstånd från staten för att skicka data på de våglängder som omfattas av standarden.

Tillstånd från staten behöver man dock om man vill arrangera spel eller dobbel. Därför finns Svenska Spel AB. De skriver om sig själva och sitt uppdrag från ägaren, svenska staten:

Vårt uppdrag
Svenska Spels uppdrag från staten är att ”genom förnyelse och utveckling tillgodose konsumenternas efterfrågan på attraktiva lotterier och spel”. I vårt uppdrag ligger också att beakta den internationella konkurrensen och att erbjuda ett konkurrenskraftigt alternativ med högt ställda krav på spelansvar.

Våra värdegrunder
Svenska Spel verksamhet bygger på en värdegrund som ska genomsyra allt vi gör. Värdegrunden vi står på kan sammanfattas med begreppen; affärsmässighet, lyhördhet, engagemang och ansvar.

I Svenska Spels verksamhet ingår en infrastruktur i form av spelautomater placerade hos 5300 spelombud runt om i landet. Nu vill man utvidga sin verksamhet genom att bygga ut dessa spelautomater till trådlösa internetstationer.

I februari börjar Svenska Spel bygga ett nät för trådlöst surf som ska bli landets största. Och priset per månad blir 129 kronor, nästan 70 procent billigare än Telia.

Det är förvisso glädjande och kul med stora företag som utvecklar sin verksamhet och ger sig in på nya marknader med disruptiva teknologier, men vad har egentligen trådlöst internet med ”spelansvar” att göra? Varför ska statsägda Svenska Spel AB ge sig på att konkurrera med privatägda internetleverantörer? Eller för den delen med halvt statliga Telia?

Affärsmässigt gör Svenska Spel helt rätt i att utnyttja sin infrastruktur till att bygga nya affärer, men de visar samtidigt det orimliga i statligt ägda bolag med en definierad ”samhällsuppgift” som t.ex. att stävja spelandet eller spritmissbruket. Företagssamhet handlar om anpassning och utveckling. Detta är raka motsatsen mot den statiska värld som är politiken. Detta gäller Vin & Sprit AB (som marknadsför det extremt populära varumärket Absolut Vodka samtidigt som uppdraget från staten är att minska supandet), SVT och SR (som krampaktigt försöker hålla liv i public- service-begreppet i en värld av internet-TV, podcasts, Youtubes och bloggar), Telia, Vattenfall (som för övrigt också levererar internet) eller Svenska Spel. Ja, listan kan göras betydligt längre.

Nej, stater ska inte driva företag. Politiken och lagstiftningen är en värld. Entreprenörskapet och affärsutvecklingen en annan. De mår båda bäst av att hållas åtskilda.

Uppdaterat: Jag vill bara förtydliga att jag menar inte att företagsamhet är kortsiktigt och politik långsiktigt.

Politik handlar om att uppifrån styra och ställa i människors liv för att uppnå ett bättre samhälle enligt vissa förutbestämda parametrar. Företagssamhet och affärsutveckling handlar om att erbjuda varor och tjänster som människor vill ha och att ständigt anpassa sig till nya förutsättningar. Att vara anpassningsbar och hela tiden lyssna på sina kunder är det mest långsiktiga man kan göra.

Både politik och affärsutveckling handlar om förändring, men de tar två väsenskilda ansatser för att uppnå sina mål. Därför bör de inte blandas.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *