Solen påverkar oss

Länge rådde det konsensus om att vistas för mycket ute i solen var dåligt för dig då det kunde leda till hudcancer. Nu visar det sig att detta råd kan vara orsaken till att cancer är betydligt vanligare i rikare i länder än i fattiga. Vi behöver nämligen det vitamin D som huden producerar när den utsätts för solsken. Annars ökar risken för cancer:

For decades, researchers have puzzled over why rich northern countries have cancer rates many times higher than those in developing countries — and many have laid the blame on dangerous pollutants spewed out by industry.

But research into vitamin D is suggesting both a plausible answer to this medical puzzle and a heretical notion: that cancers and other disorders in rich countries aren’t caused mainly by pollutants but by a vitamin deficiency known to be less acute or even non-existent in poor nations.

På tal om konsensus. Det var klimatkonferens i Stockholm för några månader sedan. Sammanfattad här. Det skrevs nästan inget om den. Undrar varför.

Samtidigt pågår tveklöst en global uppvärmning. På Mars.

Hursomhelst. Njut av solen i sommar. Kom ihåg att den kan rädda dig från cancer.

Uppdaterat: mer om Vitamin D.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Solen påverkar oss”

  1. Profilbild för HertzaHaeon
    HertzaHaeon

    Det är lustigt hur skeptiker använder den där uppvärmningen på Mars som ett argument. Den observerades nyligen och vi har lite historisk data, men den måste vara sann. På jorden har vi hundratusentals år av data men här är det ett trick.

  2. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    Det är nog väldigt få om ens några skeptiker som inte håller med om att medeltemperaturen ökat den senaste tiden. Frågan är vad som är orsakerna, hur man bäst åtgärdar dem eller om man över huvud taget behöver åtgärda dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *