Socialdemokraterna vill förbjuda anonym åtkomst av nätet

Nej, det var inte FRA-lagen som blev det sluttande planet, utan IPRED.

Man vill alltså ”täppa till” de hål i IPRED-lagen som gör att man kan använda anonymiseringstjänster som Relakks för att komma åt nätet via ett ”anonymt” IP-nummer.

Men, nej, (s) vill alltså att allt man gör på nätet ska vara spårbart till en individ.

Anonymiteten vill (s) ta död på. Förinta. Smula sönder.

Det finns mycket kriminalitet på nätet och det kanske rent av är så att man inte bör kunna vara anonym på nätet. Men, vi vet faktiskt inte det än. Det mest fascinerande med den här debatten är hur omoget vårt samhälle är att ta de här (FRA, IPRED, m.fl.) besluten. Jag är helt övertygad om att politikerna inte till fullo förstår vad de fattar beslut om. De flesta väljare gör det nog inte heller. Samhällsdebatten har handlat om frågor rotade i 1900-talet istället för att blicka framåt.

Tragiskt är vad det är.

Uppdaterat: som den här posten av Anders Sandberg visar är det inte bara på nätet vår anonymitet är hotad. Detta har inte bara negativa konsekvenser. Så enkelt är det inte. Men, jag tror inte samhället förstår de fulla konsekvenserna av teknikens möjligheter.

Detta var faktiskt en av anledningarna till att jag började blogga på Framtidstanken för mer än 4 år sedan. Nu har Skiften.se på sätt och vis tagit över stafettpinnen men viljan att förstå och ifrågasätta är den samma.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *