Sociala medier och valet

Hade sociala medier någon påverkan på riksdagsvalet? Nej, säger vissa. Självklart, säger andra.

Klart är att politikerna helt missade båten, tåget och övriga färdmedel som går till sociala medier-land. Men, det är inte det som är det intressanta.

Det intressanta är hur idéer sprids och hur debatten i stugorna rör sig när 4 miljoner svenskar finns på Facebook och traditionella medier på nätet har hälften så många läsare som sociala medier bland yngre svenskar.

När jag växte upp fanns kanal 1 och 2, Sydsvenskan och Kvällsposten. Idéklimatisk öken!

Politisk debatt? Köksbordet och skolgården / fikabordet. Med andra ord: den fanns inte, man blev aldrig eller mycket sällan utsatt för nya idéer eller tankegångar som bröt mönster (såvida man inte sökte sig till något politiskt parti – en högst marginell företeelse, jag kan inte minnas någon jag kände innan 20 års ålder som var politiskt aktiv).

Idag räcker det att du klickar Like på en länk så kan du få hela din världsbild ifrågasatt. Sådant är nyttigt – för individen och för samhället.

Så, ja, jag tror absolut att sociala medier och internet påverkade valet liksom det påverkar mycket av resten av vårt samhälle. Men det var kanske inte på det sätt som många sociala medier-konsulter hade önskat.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *