Smatter-smatter-smatter-pling-ritsch

Skrivmaskin
Ett intressant inlägg på bloggen Mitt liv som populärkulturjunkie handlar om ett TV-inslag jag tyvärr missade. Man hade gjort ett experiment med barn i åldern 6-10 år som fick titta på den där snutten sponsrad tecknad Disney-film som brukar sändas av statliga Sveriges Television på julafton, där Musse Pigg och Kalle Anka äter en majskolv samtidigt som ljudet av skrivmaskinssmatter och *pling* hörs.

Knappt något av barnen förstod vad ljudet skulle föreställa.

Skrivmaskinen är en 1900-talsapparat. Lika död som vinylspelaren och mynttelefonen. Den försvinner ur vårt kulturella medvetande och tar tipp-ex och plingljudet med sig. Den enda kvarlevan är QWERTY-uppsättningen på tangentborden, som är en relik från de första massproducerade skrivmaskinerna.
Miljoner människor har lärt sig skriva med QWERTY-uppsättningen, trots att den är långt från optimal för snabb skrivning. Myten säger att den t.o.m. är upplagd för att göra skrivningen långsammare så att inte bokstäverna i skrivmaskinen skulle fastna i varandra om man skrev för snabbt.

Vet inte om det är sant, men det visar hur en viss lösning kan fastna när den väl blivit standard. Även om det finns andra lösningar som är något bättre lever den gamla lösningen kvar tills det dyker upp något som är minst en magnitud bättre. Arbetsinsatsen för att lära sig en ny fingersättning måste vara värd vinsten man får av att ha lärt sig den. För de flesta människor skulle en annan fingersättning vara mer problem än det är värt. Förrutom att man måste träna in ett nytt skrivsätt så finns QWERTY-tangentborden överallt, till skillnad från andra uppsättningar. Jobbigt och krångligt, alltså.

Det ligger en lärdom i detta för den som är intresserad av affärsutveckling och hur ny teknik kan introduceras på en marknad. För det första kan gammal teknik fort konkurreras ut av en ny lösning, vilket skedde med skrivmaskinen och datorn. För det andra är standardiserade lösningar och tankemönster extremt svåra att konkurrera ut. Detta måste man känna till, då går det att utnyttja.

Ett exempel är hur mobiltelefonen håller på att konkurrera ut den fasta telefonen. Användningssättet mellan de båda lösningarna är mycket lika. Man slår ett nummer och får prata med någon. Alla vet hur en telefon fungerar, därför är det mycket enkelt att använda en mobiltelefon (när man väl kommit på att man måste trycka på en extra knapp för att numret ska slås).

Här finns något att tänka på för de som försöker sälja IP-telefoni, som ju kan konkurrera med både mobiltelefonen och den fasta telefonen. IP-telefonen måste fungera enligt samma mönster som de telefoner människor känner till, fast bättre. Inte förrän IP-telefonen kan erbjuda samma funktionalitet som de tekniker den konkurrerar med – och dessutom något extra, kommer den att kunna konkurrera på allvar.

Tangentbordet på telefonen kommer däremot säkerligen leva kvar.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Smatter-smatter-smatter-pling-ritsch”

  1. Profilbild för Mattias

    Jag kan inte trackbacka, skönt ord. Men jag har skrivet om detta inlägg på min sida:
    http://minaanteckningarocherakommentarer.com/?perma=53

  2. Profilbild för Henrik Ahlén

    och varför är det fortfarande en diskettsymbol för Spara i de flesta tillämpningar? Hur många i den yngre generationen har nånsin sett en diskett?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *