Nyss hemkommen från en intressant skiftesföreläsning med en av mina favoritbloggare Nicklas Lundblad. Han pratade om vad som händer med Nätet efter det blivit nätet (med litet n), alltså något som är komplett integrerat med samhället och inte längre någon ny suspekt teknik. Typ, efter att stormen har lagt sig.
Min invändning mot detta är den, att stormen aldrig kommer att lägga sig.
Den kommer tvärtom att blåsa allt kraftigare.
Förrutom det har jag få invändningar mot föreläsningen, som för övrigt kan laddas ned här (.pdf). Jag skulle kunna anmärka att Nicklas var lite väl taskig mot David Brin, eller hur han inledde med att säga att nätet blev en allt mer stängd plats, samtidigt som han avslutar med att det finns fler än 7 miljoner bloggar och det startar 15000 varje dag. Inte särskilt stängt om du frågar mig.
Men det är detaljer.
Han pratade om hur internet växer ihop med den fysiska verkligheten, något som fick mig att småle för jag använde nästan precis samma ord i en krönika jag skrev för positioneringsföretaget Emappz för ett par månader sedan.
Intressantast var hans tankar om upphovsrätten och nätet; om hur lagarna som ska hantera upphovsrätt skrevs i en helt annan tid då upphovsmannen, verket och uppfinningar var annorlunda än idag.
Avslutningen handlade om bloggar. Nicklas tog en bild på publiken och postade på sin egen blog (jag syns längst till höger i vit tröja, Hakank sitter två stolar till vänster) under föreläsningen. En kul demonstration av realtidssamhället, även om ingen längre blir imponerad av möjligheten att publicera information snabbt och enkelt.
Publikens frågor om bl.a. bloggar var också intressanta. På frågan ”vad är en blog?” svarade någon ”det är när man skriver själv”. Samma person undrade skeptiskt vem som egentligen läser de där bloggarna?
En korrekt betraktelse och en motiverad fråga måhända, men det är trots allt frågor som får en att inse att det är en bit kvar innan Nätet blivit nätet.
Lämna ett svar