SCB: Junilistan fram, sossarna tar väljare från vänster

Junilistan blir ett parti att räkna med.

Jämnt mellan de politiska blocken

Partiernas opinionssiffror med förändringen sedan förra mätningen i juni inom parentes:

S får 37,1 procent ( 2,4), m 25,9 (-1,9), kd 4,8 ( 0,4), c 5,9 (-0,6), fp 11,1 (-0,7), v 5,7 procent (-1,3), mp 4,1 (-0,3).

Om man följer opinionsundersökningar kan man inte låta bli att fundera över vilket uselt redskap för beslutsfattande demokratin i den form vi har den idag är. Några procents skillnad i väljarbarometern under någon vecka och vips, Sveriges framtid fyra år framåt är fastfrusen i parlamentarisk is.

Eftersom utvecklingen accelererar betyder detta också att det hinner hända fler saker under kommande fyra åren än under de tidigare. Våra regeringar får alltså allt mer makt, i bemärkelsen fler avgörande beslut per tidsenhet.

Som tur är kan man emigrera.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”SCB: Junilistan fram, sossarna tar väljare från vänster”

 1. Profilbild för rdjonsson
  rdjonsson

  Jag undvek att falla för frestelsen att citera Churchill, men undrar ändå vad är ditt alternativ? För att ställa frågan på sin spets: Vart emigrerar du?

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Poängen är väl litegrann att det finns så många alternativ för den som skulle vilja emigrera att det blivit en allt större möjlighet.

  Jag menar, demokrati betyder folkstyre, men det betyder också tryckfrihet och möjligheten att säga vad du vill. Det betyder möjligheten att köpa och sälja varor och tjänster på en fri marknad. Det betyder möjligheten att flytta på sig när man vill och vart man vill.

  Man kan binda sig till en plats på många vis, emotionella, praktiska, yrkesrelaterade etc. Men så länge det inte står en gränspolis och skjuter dig om du flyttar så har du faktiskt det fria valet att röra på dig.

  Att rösta med fötterna är också att göra ett demokratiskt val. Fler borde utnyttja det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *