Samhällets skyddsmekanismer mot vansinnesdåd

De tragiska händelserna i Virginia gör frågan jag ställde häromveckan aktuell: vilka skyddsmekanismer ska det finnas mot galningar och terrorister i ett samhälle där kostnaden för massförstörelsevapen sjunker mot noll?

Att debatten väcks om USAs relativt liberala vapenlagstiftning är lika förutsägbart som att Pär Nuder kritiserar vårbudgeten. Precis som bl.a. Bloggen Bent har dock liknande händelser skett i Sverige. Vi är inte på något sätt immuna mot vansinnesdåd. Dessutom går det såklart att hävda att den otäcka siffran 32 döda inte blivit lika hög om studenterna hade kunnat skydda sig mot attackeraren.

Precis som andra teknologier kommer sådana som gör det möjligt att skada eller döda andra människor att bli allt billigare. Priset sjunker mot noll. Då uppstår frågeställningen om samhällets skyddsmekanismer mot dåden. Det är alls ingen enkel fråga, vilket är anledningen till att konflikten mellan frihet och skydd finns med i Eudoxa-rapporten om framtidens politik som en av 2000-talets stora politiska utmaningar.

Andra bloggar om: , , , , , , , , .


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Samhällets skyddsmekanismer mot vansinnesdåd”

 1. Profilbild för Malo
  Malo

  Tja, USA har 300 mill invanare, omkr 50,000 stryker med i trafikolyckor varje ar. Ska man kanske forbjuda bussar, bilar, motorcyklar och trampcyklar oxo? Det ar inte vapen eller fordon som dodar, det ar den som haller i vapnet eller ratten/styrstangen. USA har 50 delstater och gun control laws varierar. I min delstat ar det svarare att handla vapen legalt an i Sverige, och det finns delstater med 100% forbud mot privata vapen.

  De svenska vapenlagarna hindrar inte att folk mordas med skjutvapen — vilket faktiskt hander ganska ofta mht att sverige bara har 9 mill invanare, eller farre an i New York. I proportion till invanarantalet skulle jag tro att sverige har flera mord an USA. I sverige mordas folk med yxor och knivar oxo — kanske lika bra att forbjuda dem, saval som motorsagar, is-spikar, etc.

  Just igar mordades Nagasaki’s borgmastare med ett skjutvapen, trots att Japan har totalt forbud mot privat innehav av vapen. So much for gun control laws….

  Galningen i Virginia mordade 33 med skjutvapen. Sa motiverad som han var, kunde han likaval ha anvant sprangmedel som ar mycket populart bland sjalvmordsbombare i vissa delar av varlden for att effektivt morda ett stort antal manniskor nastan dagligen. Eller han kunde ha anvant giftgas, som nagra terrorister gjorde i Japan for nagra ar sedan for att ta livet av ganska manga (minns inte hur manga). Eller sprungit omkring med en motorsag eller kniv…..det behovs inte mycket att kapa en halspulsader.

  Det finns tillrackliga bevis for att restriktiva vapenlagar inte har nagon storre betydelse i sammanhanget. Galningar som vill skaffa sig vapen kan alltid gora det och om det ar ”omojligt” att fa tag pa vapen, finns det alltid andra, kanske mera, effektiva metoder.

  Personligen foresprakar jag inte och gillar inte skjutvapen och har inga. Men med tanke pa hur kriminaliteten okar, har jag funderat pa att ta licens och inhandla en pistol. Kan vara bra att for sjalvforsvar nasta gang man ar pa Stureplan i Stockholm.

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Malo: lagar som förbjuder vissa föremål eller medel som kan skada andra människor är såklart en möjlig skyddsmekanism men långt ifrån den enda. Precis som du skriver kan man fråga sig hur effektiv en sådan mekanism skulle vara (är).

  Jag tror man kan cirkla in tre huvuddrag vad gäller skyddsmekanismer:

  1. Förbud mot vapen eller föremål och medel som kan användas som vapen.

  2. Massiv övervakning och snabba polisinsatser.

  3. Alla människor får själv ansvar att skydda sig med de medel de anser sig behöva inklusive vapen.

  Alla tre har för- och nackdelar.

  Det finns en fjärde mekanism som är tämligen populär här i Sverige och det är att försöka bygga bort våldsamheter med samhällsingenjörskonst.

 3. […] ha mot vansinnesdåd. Jag har tidigare ställt den retoriska frågan: vilka skyddsmekanismer ska finnas i ett samhälle där alla har en vätebomb i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *