Saker jag bytt åsikt om: att äta kött

Jag är kött. Därför finns jag.

En fortsättning på inlägget om medborgarlön.

För ett antal år sedan fick jag för mig att det var oetiskt att äta djur. Jag blev för ett kort tag vegetarian.

Mitt resonemang baserade sig (om jag minns rätt) bl.a. på tanken att det var fel att äta andra levande varelser (jag tillät mig dock att äta fisk och kycklig, så någon hardcore-vegetarian var jag knappast). Dessutom är energiåtgången för att producera en biffstek betydligt mycket högre än en soja-biff. Jag ”förstör” alltså världens resurser genom att äta kött.

Men så en dag slog det mig att jag egentligen borde dra resonemanget ännu längre. Bara genom att existera tar jag ju resurser från andra levande varelser. Varje andetag och hjärtslag är enligt detta sätt att se på världen en stöld från mina medvarelser.

Min blotta existens gör enligt detta synsätt att jag förändrar och förstör världen för mina medmänniskor. Det är omoraliskt att över huvud taget existera!

Denna insikt fick mig att börja äta kött igen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Saker jag bytt åsikt om: att äta kött”

 1. Profilbild för Jonas Bergenudd

  Jag tyckte att resonemanget fallerade redan när du inte räknade fisk och kyckling till ”levande djur” 🙂

 2. Profilbild för Simon

  Ja det där tror jag är ett centralt resonemang — det ligger i hela civilisationen att vi sätter oss själva högre än andra djur. Ska vi placera oss på samma etiska nivå som andra djur är det mycket mer vi måste slå omkull än de mest revolutionära veganer kan ana.

 3. Profilbild för Jimmy Wilhelmsson

  Vad säger man då…grattis? 🙂

 4. Profilbild för Christoffer

  Är inte idén med ditt resonemang att man ska förbruka mer eller mindre resurser. Om man inte kan lägga sin resursförbrukning på ”noll” så betyder inte det att man ska förbruka så mycket som möjligt.

 5. Profilbild för Erik Starck

  Christoffer, du rör vid pudelns kärna. Berör din fråga mer utförligt i seperat inlägg:
  http://framtidstanken.com/index.php?p=439

  Jimmy: ”smaklig måltid”, kanske? 🙂

  Simon: ja, fast det räcker snart inte längre att enbart utgå från människan när man konstruerar sin moraliska världsbild. Gränsen mellan maskin, människa och djur blir allt tunnare, vilket jag vid flera tillfällen försökt visa här på Framtidstanken.

  Jonas: hehe, ja fast äter man torr, smaklös soja-baserad mat i ett par veckor blir lockelsen att tugga i sig ett fjäderfä snart alldeles för stor. Då tänjer man gärna på gränserna. 🙂

  Den etiska problematiken kring själva dödandet kan dock snart bli betydligt enklare och mer smakfull:
  http://framtidstanken.com/index.php?p=424

 6. Profilbild för Erik Starck

  Ett litet tillägg. Jag skulle aldrig kunna äta djur jag bedömer som högt stående, t.ex. apor eller delfiner eller för den delen hundar eller katter. Inser givetvis att detta är en mer eller mindre subjektiv bedömning, men så är det i alla fall.

  Det är lite intressant att man inte heller äter djur man anser vara för lågt stående som t.ex. råttor, insekter, larver, politiker eller i vissa kulturer grisar. Man äter alltså enbart djur som är precis lagom högt stående. Inte för högt och inte för lågt.

  Den mänskliga moralen är ibland högst besynnerlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *