Sahlin framhäver frihet, entreprenörskap och miljön

Mona Sahlin är skicklig på att fånga upp rörelser i samhället, ingen tvekan om saken. Göran Persson hade en liknande känsla för vad den svenska folksjälen kände, men han missade samtidigt totalt förändringens vindar. I sitt inledningsanförande lyfte Sahlin fram friheten, entreprenörskapet, miljön och, ja, givetvis de gamla vanliga välfärdsklyschorna: ”trygghet” i form av bidrag och vårdskolaomsorg.

Sahlins trovärdighet när hon proklamerar att ”vi socialdemokrater kan bli entreprenörernas parti” ligger enbart någon millimeter ovanför absoluta nollpunkten. Det var ju Sahlin som skulle rensa i regelverket för småföretagare för nästan ett decennium sedan. Någon minskning av blanketthögen var det dock ingen småföretagare som märkte av.

Socialdemokraterna har en lång tradition i att få företagare att framstå som samhällets fiender nummer ett, så om några äkta ambitioner för att bygga trovärdighet för entreprenörer finns så är startsträckan minst sagt lång. Å hur ska förbättringar för entreprenörer motiveras hos partiets kärnkrets av fackanslutna och offentliganställda?

Vad gäller miljön är frågan om Sahlin har en socialekologisk eller technogaiansk syn på det ekologiska systemet. Det gröna folkhemmet är en intressant vision som socialdemokratin borde bygga vidare på. Kanske blir detta Sahlins främsta bidrag till den svenska politiken: att rita färdigt den ideologiska skissen som Göran Persson påbörjade.

Vad gäller konkreta resultat har Sahlin en inte särskilt övertygande historik bakom sig. Fingertoppskänslan för samhällsrörelserna omsätts sällan i faktisk handling. Kanske blir det annorlunda som partiordförande?

Det verkar oavsett vilket som att Sahlin kommer att föra socialdemokratin högerut, närmre mitten. Några som definitivt vädrar morgonluft av detta är Sverigedemokraterna. De kallas ofta (av journalister) för högerextrema, men det är de socialdemokratiska kärnväljarna som lockas av sd:s socialkonservatism.

Något säger mig att denna lockelse inte kommer att minska av en företagarvänlig partiledare som riktar sig åt HBT-rörelsen och vill att fler kommuner ska ta emot flyktingar. Just nu känns det som att de verkliga vinnarna på partiledarbytet inom (s) vare sig är den borgerliga alliansen eller socialdemokratin utan Sverigedemokraterna.

Men det är ju mer än tre år till nästa val.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *