Rymdhotell 2012 – ”the return of space in the future”

När jag växte upp betydde ”framtiden” två saker. Det ena scenariot innefattade en efter-katastrofen Mad Max-värld där överlevande människor hankar sig fram med byteshandel och våld. Det andra innefattade rymden och dess oändliga yta, redo att utforskas och upptäckas.

Sedan försvann rymden från framtiden. Kanske var det Challenger-kraschen 1986 som satte punkt för drömmarna om nya upptäcktsfärder mot stjärnorna. Kanske var det kalla krigets slut som satte stopp för både star wars och drömmarna.

Men, nu är rymden äntligen tillbaka i framtiden!

Eller, framtiden förresten, rymdturism är redan en begynnande storindustri. Vill du ta en tripp till en rymdstation kostar det dig $30miljoner, men du får vänta tills efter 2009 då turerna är fullbokade.

Dyrt, men priserna kommer att sjunka. Att resa över Atlanten var en gång i tiden något endast de allra rikaste hade råd med. En indikation om vart det är på väg kommer från Barcelona. Arkitekten Xavier Claramunt påstår sig vilja erbjuda övernattning på ett rymdhotell för drygt $4miljoner år 2012:

Barcelona-based architect Xavier Claramunt is promising a three-night stay 300 miles in orbit to anyone with 3 million euros ($4.15 million).

Mer här.

För drygt fyra år sedan skrev jag om en tänkt rymdstation som cirklade kring jorden och som människor kunde bosätta sig i. Det var ett tanke-experiment kring vad som skulle kunna hända om det blev ekonomiskt lönsamt att skicka upp permanenta bostäder i omloppsbana. Vi kan snart vara där. Byggandet av en helt ny värld kan börja. Beam me up, Scotty!

Andra bloggar om: , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *