Riksdagens sociala nätverkskarta

Eudoxa har släppt sin sociala nätverkskarta över riksdagen (vem som lägger motioner med vem), något som nästan börjar bli en årlig tradition. Här kan du finna den. Där står att läsa bl.a. föjande:

Ett intressant undantag är ”Stureplanscentern”, Annie Johansson och Frederick Federly. Till skillnad från de flesta andra ledamöter tar de upp frågor (om aborträtten, marknadshyror, kårobligatoriet m.m) som kan väcka konflikt inom och mellan allians-partierna. Även om de hyllades som förnyare som hjälpte Centerpartiet till ett lyckat val är deras kopplingar in i det egna partiet mycket svaga: de nätverkar istället med andra partier, i synnerhet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. För att vara ”Timbrohöger” agerar de långt vänsteröver.

Detta har jag berört flera gånger på bloggen, att den frihetliga vänstern och de få ”riktiga” liberaler som finns i svensk politik står varandra tämligen nära. Det finns förvisso avgörande skillnader i synen på ekonimisk frihet, men andra former av frihet är man för det mesta överens om.

Oavsett vilket, höger/vänster-skalan borde pensioneras. Den är alldeles för enkel. Eudoxas nätverkskarta ger en betydligt bättre bild av svensk politik på riksdagnivå och borde sitta uppklistrad på väggen hos varenda omvärldsanalytiker med politik som arbetsfält.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *