RFID ska stärka demokratin

NyTeknik rapporterar att riksdagsledamöterna ska börja använda RFID-brickor för att ”logga in i systemet”. På så vis hoppas man skapa en mer levande debatt:

Den omedelbara effekten av det nya inloggningssystemet blir förhoppningsvis en mer levande debatt genom att riksdagsdelegaterna kan sätta sig var de vill under debatten och ändå få med alla sina inlägg och eventuella knapptryckningar till protokollet i och med att systemet vet var de sitter.

För det första är detta ett intressant exempel på hur transparensen i samhället kan riktas uppåt mot makten snarare än ned mot medborgarna. Jag skulle gissa att det blir betydligt enklare att plocka ut statistik över hur mycket ledamöterna faktiskt befinner sig där de fått väljarnas uppdrag att befinna sig: i riksdagen.

För det andra är det exempel på hur teknik och system påverkar beteenden (eller än så länge, hur systemets designers hoppas att beteenden ska påverkas). Tack vare att det nya systemet gör det möjligt att sitta var som helst i riksdagens plenisal får vi en mer levande debatt och en starkare demokrati. Så ser åtminstone teorin ut.

Att designen av ett system eller ett objekt påverkar beteendet hos de som använder systemet eller objektet predikas av John Thackara, vars bok In the Bubble: Designing in a Complex World jag nyligen recenserade för Sveriges största IT-tidning, Computer Sweden.

Nu väntar vi bara på att systemet ska tillåta en blogg per riksdagsledamot. Då hade transparensen mot makten ökat ännu mer och debatten blivit än mer livligare.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *