Rekordvinst hägrar på Lotto

102 miljoner kronor i potten

Vid lördagens lottodragning kan tidigare vinstrekord komma att ryka all världens väg.

Jag tror jag ska satsa på siffrorna 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7.

Visst låter det dumt? Det finns ju inte en chans i världen att just de siffrorna vinner.

Nä, just det, visst låter det heltokigt. Varför i så fall, kan man undra. De siffrorna är det ju precis lika hög sannolikhet att de vinner som vilka andra siffror mellan 1 och 35 som helst.

Ändå känns de siffrorna mer osannolika. De är helt enkelt för perfekta. Det är som om hjärnan när de ser siffrorna omedelbart sorterar dem och skapar en struktur av dem. Hjärnan lurar oss att tro att strukturen är mer osannolik, fast den inte är det.

Jämför detta med, säg, 21, 35, 42, 56, 57, 84 och 99. Detta var tal som jag hittade på när jag skrev (de innehåller säkerligen också en viss struktur, våra hjärnor har extremt svårt att skapa en sekvens av helt slumpmässiga siffror). De känns mer som en ”klump siffror” som ju mycket väl kan dyka upp lottodragningen och ge mig massor av miljoner. (Min vidskeplighet fick mig att ändra siffrorna. Jag vill inte bli påmind om 68 lottodragningar att jag kunde ha vunnit om jag hållit fast vid de här talen. Den andra serien (1, 2, 3…) låter jag vara kvar. De siffrorna kan ju aldrig vinna. 😉 )

Intressant också att titta på Aftonbladets läsarundersökning om turnummer. Siffran 7 verkar vara en favorit.

Inte så konstigt. 7 är en siffra våra hjärnor gillar. Om man frågar någon efter ett slumpmässigt tal mellan 1 och 10 är sannolikheten mycket hög att det blir just 7. Prova gärna på en ovetande kompis (hon måste vara ovetande, annars blir det inte slumpmässigt ;)). Ett bra partytrick, jag lovar.

Ska försöka hinna med att satsa några slantar. Om jag vinner högsta vinsten lovar jag att finansiera Bloggforum 3.0 och göra det till en brakfest som heter duga.

Uppdaterat: jag vann inte. Däremot hade jag 3 rätt och 1 tilläggsnummer på 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Inte så illa.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Rekordvinst hägrar på Lotto”

  1. Profilbild för jimmy wilhelmsson

    Siffran 7 är förmodligen mångas favorit för att den oftast kommer upp när du slår två sexsidiga tärningar. Det vet ju alla som lirat mycket Monopol.

  2. Profilbild för Christoffer

    Du kan lugnt behålla din andra nummerserie också eftersom det högsta talet man kan välja är 35.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *