PR, web 2.0 och pressmeddelandets framtid

Kaffesnack igår med PR-gurusarna Mattias och Jimmy.

PR, ja. En gång i tiden, för inte så där alldeles längesen, kunde det lika gärna ha stått för Press Release som Public Relations. ”Skicka en pressrelease till media så att vi når konsumenten.” Kommer dessa ord att sjunka undan ur vårt medvetande och ersättas av andra?

Ord som dialog. Konversation. Samtal. Inne-ord i web 2.0-erans tidevarv.

Vem skickar pressreleaser år 2020? Kommer denna kommunikationsform att finna sin egen lilla nisch där den passar in? Var i så fall?

En pressrelease är ett färdigförpackat paket. En kontrollerad nyhet. Det är som om en representant för Företaget tar sig ned från berget och in i byn och spikar upp ett anslag på anslagstavlan. ”Hear yee, hear yee. Företaget lanserar Produkten 2.0.” Sedan traskar man tillbaka till sin skyddade plats uppe bland bergen där man börjar hamra på 3.0 av Produkten.

Det är ingen dialog. Ingen konversation. Inget samtal.

Sedan kom nätet och Google och allt du gör som företag blev sökbart. Allt som skrivs om dig blir lika sökbart. Du står naken. Dina pressmeddelanden drunknar bland tusentals bloggposter. Vad du gör blir viktigare än vad du säger. Istället för att kommunicera i små, kontrollerade paket strålar du ständigt ut vad ditt företag står för, vad du gör och hur du beter dig.

Så, vad göra? Måste man börja blogga för att hänga med i utvecklingen? För att ta kontroll över samtalet.

Nja. Kanske är Steve Jobs presentationer av Apples senaste produktsläpp en modern variant av pressreleasen. Man behåller pressmeddelandets enkelriktade kommunikation, det är ingen dialog Jobs ägnar sig åt på scenen. Men, det är en mänsklig representant för företaget som pratar och man använder sig av gammal klassisk berättarteknik hämtad från teatern. Produkterna är små konstverk och berättelser i sig. Det är pressmeddelandet paketerat som underhållning. Resultatet: man lyckas få halva nätet att skriva om vad som släpps.

På så sätt kontrollerar man ändå samtalet även om man själv inte deltar.

Det handlar mer om dramaturgi och storytelling än konversation. Att från minsta byggsten upp till ledningsnivå göra företaget intressant och spännande. Värt att prata om.

Pressmeddelandet blir till kapitel i ditt företags historia. Se till att göra den historian tillräckligt spännande och du behöver kanske inte själv vara en aktiv del av konversationen.

Det går faktiskt att skippa den där företagsbloggen.

Ulysses skrevs förresten 1922.

Andra bloggar om: , , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *