Politikerna är vår tids präster

Följande citat från PM Nilssons ledare häromdagen visar hur statsministern slingrar sig som en hal ål under KU-förhören.

PM Nilsson: De (an)svarslösa

Han hade naturligtvis dragit igång statsapparaten om han hade fått veta vad som hänt, men förloppet hade ändå inte ändrats om han hade fått ta del av den mycket tydliga vetskap som fanns hos UD eftersom det var UD som hade ansvaret, men det totala ansvaret hade statsministern och om någon kritik ska riktas så är det mot Persson och inte mot de tjänstemän på UD som uppenbarligen inte skött sitt jobb eftersom de var de bästa tänkbara att hantera krisen.

Hängde du med? Nej, det var heller inte syftet. Ålen är hal av en anledning: den ska kunna slingra sig.

Det är alltså människor som Göran Persson som styr det här landet. De förfogar över världens största statsbudget per capita. De kontrollerar vår sjukvård, skola och vårt försvar. De stiftar våra lagar.

När vi för cirka hundratalet år sedan gav upp religionen som den fasta, trygga punkten i tillvaron, ersattes den av staten och folkhemmet. Det var en mental revolution som förändrade samhället i grunden.

Det är hög tid för en ny sådan revolution.

Jag hoppas och tror att när vi om 20-30 år tittar tillbaka och läser bl.a. protokollen från KU-förhören tänker ”hur tusan kunde vi lämna över så mycket makt till dessa människor?”. Samma tanke som vi idag kan få om vi läser om 1800-talets präster och dess makt över människors tankar och tillgångar.

Religionen hade sin tid i vårt samhälle. Den stora staten hade sin – och den är över nu.

Jag skulle vilja tacka Göran Persson för att han så tydligt visar varför.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *