Piratpartiet på Slashdot

Det dröjde ca 1,5 dygn efter det att webbsidan lades upp på nätet, sedan hamnade man de på Slashdot (en ”webbsajt för nördar” med ett par miljoner läsare). Hamnar en nyhet på Slashdot brukar det fångas upp av bloggosfären och även nämnas av en del internationella tekniska tidningar.

Återstår att se om svallvågorna fortplantar sig, men får detta mer uppmärksamhet, och grundarna lyckas hålla liv i partiet fram till valet så är sannlikheten hög att mångas blickar från hela världen kommer att vändas mot Sverige i september för att följa deras framgång i valet. Faktum är att Piratpartiet och de svenska väljarna har skuggan av en möjlighet till en chans att påverka hela den internationella copyrightdebatten.

Det är också en fråga som engagerar unga starkt. Jag återupprepar mina fem frågor för 2000-talet, där frågan om upphovsrätt och immateriell egendom är en. Fördelningspolitiken har kört fast. Vi lever i en tid av överflöd och även om skatterna kan uppröra så engagerar de inte människor eftersom ställningarna sedan länge är låsta. Folk vet vad de tycker, vad de bör tycka och vad deras meningsmotståndare tycker. Argumenten är slutkörda. Debatten död.

Piratpartiets politik är knappast rotad i verkligheten (jag ser fram emot en vidareutveckling av deras argument), men deras inträde på arenan kan signalera något nytt. De är en ny form av missnöjesparti för en ny slags frågor. Dags för de etablerade partierna att vakna.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Piratpartiet på Slashdot”

 1. Profilbild för ic
  ic

  Men hur har detta uppmärksamats av svensk media? När FI, Junilistan och Landstingspartiet startade så var det på nyheterna hela kvällen, gick inte att missa. Jag såg inget av PP på tv igår.
  Men de ses väl inte som seriösa, och de har gammal känd politiker som företrädare. Något för Jan Guillou kanske han har ju Pirat förlaget;)

 2. Profilbild för sy
  sy

  Du skriver ”Det dröjde ca 1,5 dygn efter det att webbsidan lades upp på nätet, sedan hamnar man på Slashdot ” vilket får det att låta som du är en av grundarna till partiet eller medlem. Mer korrekt är kanske ”sedan hamnade de på Slashdot” eller ”sedan hamnade nyheten om Piratpartiet på Slashdot”

  Mvh

 3. Profilbild för Erik Starck

  ic: omnämnande i SvD, DN och på Aftonbladet.se 2 dagar efter starten är ganska OK (minst sagt). Jämför med http://www.liberalapartiet.se som fortfarande inte kommit ur kretsen av närmast sörjande.

  Man ska komma ihåg att TV är ett väldigt långsamt medium. De tar upp nyheter sist av alla.

  sy: tack för påpekandet. Ändrade det. Jag har inget med partiet att göra.

 4. Profilbild för Jimmy Wilhelmsson

  Håller med Erik; Piratpartiet har fått väldigt mycket uppmärksamhet för knappt nån insats alls. Jackpot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *