Persson vill så gärna att valet ska handla om ideologi

I DN kan man läsa ett citat från Göran Persson:

”En tidlös ideologisk strid mellan höger och vänster. Det är vad valet handlar om.”

Är det bara jag som anar en viss desperation i uttalandet. ”Snälla, låt det vara en idelogisk debatt, så att jag kan använda mina triumfkort solidaritet och trygghet och hota med högerspöket som jag brukar.”

Men nej, Göran, någon sådan strid syns inte till. Det närmsta en intressant ideologisk diskussion man kommer i svensk politik för tillfället är hos Piratpartiet, vilket också Waldemar Ingdahl uppmärksammat. Den ideologiska striden Göran talar om är frågan om stat och kommun ska dra in skatter på 1440 miljarder eller 1420 miljarder (siffrorna tagna ur luften, men de ligger i den storleksordningen). Statsbudgeten har blivit en gigantisk snöboll, en lavin, som inte går att hejda. Därför pågår den mest intressanta debatten vid sidan av lavinen.

Det återstår att se exakt hur ostoppbar denna lavin är, men något måste definitivt hända. Nästa mandatperiod blir alls ingen rolig, då den svenska demografin börjar kosta (ännu mer) pengar och nästa dipp i konjunkturen blir ingen angenäm uppgift att ta hand om. Minns också vad som hände förra gången socialdemokraterna suttit tre mandatperioder.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *