Personvalspartiet: Representativ Demokrati 2.0 – Eller: Hur man hackar personvalsystemet

Inför nästa val skulle jag vilja ett parti som enbart består av personvalskandidater. Partiet saknar partiprogram och är i grunden en tom partistruktur som fylls med innehåll baserat på omröstningar och debatter som pågår under hela 4-årsperioden.

Lås oss kalla partiet Personvalspartiet. Eller varför inte bara Personpartiet. Ett parti där du röstar på personer, inte partiprogram.

Det är alltså ett parti som vid sin start har en helt tom val-lista. En webbsajt sätts upp dit kandidater till listan får anmäla sig. Det kanske kostar en symbolisk summa, typ en tusenlapp, för att bli en kandidat.

Varje kandidat får sedan beskriva sin ideologiska ståndpunkt och vilka frågor de gärna driver. Sedan sätter debatten och omröstandet igång.

Folk får kontinuerligt rösta på sajten på den kandidat de vill se på listan. (Exakt hur denna röstning ska gå till återstår att lösa men alla kan rösta på vem de vill.)

Någon månad eller vecka innan valet fryser man listan, trycker upp valsedlar och skickar ut enligt konstens alla regler. Nu har men en lista med kandidater som kanske spretar ideologiskt åt alla håll men
där alla garanterat tagit sig in på listan genom att driva en egen personvalskampanj. Här gäller ju de vanliga reglerna kring personval men de är sekundära, det är framtagandet av listan som är det
intressanta.

Resultatet blir ett helt person- och frågestyrt parti utan partiprogram. Personerna som kommer in i riksdagen (om partiet får >4% såklart) gör det med sina egna agendor.

Detta är gräsrotsversionen av representativ demokrati. Inga partier. Inga partipiskor. Ordet och åsikterna är lika fria.

Nog borde det fungera?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

11 svar till ”Personvalspartiet: Representativ Demokrati 2.0 – Eller: Hur man hackar personvalsystemet”

 1. Profilbild för Peter Harold

  Helt klart intressant. Det kräver inte heller någon förändring av gällande grundlag om jag fattar saken rätt.

 2. Profilbild för Troed

  /me like!

  Det kan även bli en utgångspunkt för att införa ”direktdemokrati med proxy” senare.

  Du kan räkna med både en tusenlapp och kandidatur ifrån mig 😉

 3. Profilbild för Henrik Alexandersson

  Någon som vet om det skulle gå, rent praktiskt, redan till EU-valet?

  (F.ö. tror jag att valsedlarna måste beställas rätt tidigt, typ 4-6 månader innan valet. Och det krävs en organisation för att få ut dem till alla vallokaler + hushållen.)

  Jag är försiktigt positiv.

 4. Profilbild för Niklas
  Niklas

  Vad är vinsten med ett system där endast kändisar eller rika har chansen att ta sig in?

 5. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Niklas: hur menar du? Aha, du pratar om dagens system.

 6. Profilbild för Fridolf
  Fridolf

  Den största friheten för mig är att själv få välja!

  För att inte hamna i sitsen återigen att riksdagsledamöterna blir sig själv och sin partiledning närmast – ”groupthink”, partipiska, sätter sin egen lön, hotad politiker-karriär, fallskärmar, pig-avdrag, gräddfiler, dold agenda, svikna löften, kohandel, prestige etc, så förespråkar jag att man inför en viss andel demokrati direkt från medborgarna!

  Vad kan vara mer rättvist och demokratiskt än att alla medborgare kan rösta i sakfrågor varje gång och inte bara vart 4:e år på ett parti? I de stora frågorna vill medborgaren rösta, i de små frågorna vill de som är berörda rösta. De politiska partierna, gammal-media och bloggarna argumenterar för ja- och nej-sida. Men i slutändan är det du som röstar, om frågan är viktig för dig, annars avstår du.

  Jag tror inte på 100% direktdemokrati utan jag tror på en gyllene väg med en viss procentandel av riksdagsrösterna. Var den gränsen går vet jag inte, men det visar sig med tiden. Som det är nu, vilket har visats med FRA-lagen, fungerar inte den representativa demokratin utan det börjar närma sig diktatur.

  Aktiv Demokrati är ett direktdemokratiskt parti som kan fungera i rådande riksdagssystem. AD:s riksdagsledamöter röstar enligt medborgarnas resultat i webbomröstningar.

  Säkerheten i ett sådant system kan hållas med samma säkerhet som vi deklarerar eller genomför banktransaktioner på internet. Dessutom kan man jämföra med oberoende opionsmätningar.

  I stället för att ge upp och rösta blankt i nästa val så föreslår jag att man lägger sin röst på Aktiv Demokrati!

  http://aktivdemokrati.wordpress.com
  http://www.aktivdemokrati.se

 7. Profilbild för Josef Boberg

  Hmmm… – riktigt riktig bra tänkt och skrivet, faktiskt…

  Ifall ett sådant parti skulle komma till stånd – så skulle jag själv säkert börja rösta igen – därför att det är åt hållet mera av det folkstyre – som Wi ju ej alls har i dags dato i Sverige – och som jag har ordat om på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

 8. […] parti som detta skulle kunna gå att bygga med tämligen sparsamma resurser. Något säger mig att det skulle […]

 9. […] att fundera över vår demokrati. FRA-frågan tjänar väl som exempel för att motivera både personvalsystem och författningsdomstol, men skall reformerna stanna där? Och, kanske är det än intressantare […]

 10. Profilbild för Fredrik

  Du är inne på samma spår som Direktdemokraterna (www.direktdemokraterna.se). Men de vill gå ett steg längre och låta hela politiken och inte bara politikerna bestämmas av partimedlemmarna direkt och kontinuerligt.

 11. Profilbild för Petter
  Petter

  Satt hemma och funderade på hur man skulle kunna använda personval för att förbättra demokratin av idag, och kom fram till precis det du beskriver här. Jag googlade på ’personvalspartiet’ och landade här 🙂

  Demokrati 2.0 – här kommer vi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *