Per Svensson (Expressen) om Bildts bloggande: oh, shit!

Ojojoj. Till skillnad från sin kollega på Aftonbladet har Per Svensson på Expressen läst Carl Bildts blogg. Nu är han upprörd. Sällan har väl rädsla och förakt synts så tydligt mellan raderna i en text.

Rädsla, därför att Per Svensson inser att hans position är hotad. Han skriver:

I bloggen kan han iscensätta den perfekt regisserade presskonferensen – utan att störas av tjatiga reportrar kan han både rapportera om och kommentera händelser i vilka han själv spelar huvudrollen. Han blir sin egen journalist och får samtidigt journalister som fortsätter att insistera på att BildT ska kommentera det SOM han redan kommenterat (på bloggen) att framstå som oresonliga och monomana.

Översatt: ”Buhuhu så orättvist. Inte kan väl Carl Bildt skriva en massa saker utan journalisternas godkännande. Begriper han inte att det är vi som ställer frågorna och han som svarar!?”

Förakt, därför att inte nog med att Per Svensson vill ha monopol på att återberätta vad den politiska makten säger, han underskattar samtidigt grovt sina läsares intelligens. Tror inte Per att jag fattar att Bildts kommentarer på hans blogg är vinklade till Bildts egen fördel? Tror han jag köper allting Bildt säger utan att tänka själv?

Uppenbarligen måste jag som dum läsare ha en journalist mellan mig och makten som förklarar vad politikerna egentligen säger och tycker och tänker. Jag menar, det är ju så det alltid har varit: politikerna säger något, journalisterna klipper, citerar, tolkar och återberättar lite hur de vill.

Nej, Per Svensson, jag tycker det är alldeles utmärkt att vår utrikesminister bloggar. Fler politiker borde göra det samma. Fler journalister med, för den delen. Fortsätt gärna granska personer i maktposition men tro för all del inte att ni är friflygande aktörer i medialandskapet, vars enda roll är att stå utanför och betrakta, avslöja och rapportera förloppet. Ni är lika mycket en del av spelet som Carl Bildt själv och ni är lika beroende av det förtroendekapital som krävs för att bli trovärdiga.

Ett förtroendekapital som knappast växer genom att idiotförklara läsaren.

Nu ska jag ta och skriva ut Svenssons krönika och spara undan någonstans. Den kommer att bli rolig att läsa om 5-6 år.

Fler bloggar om Carl Bildt, Expressen, Per Svensson.

Uppdaterat: Per Svenssons text är förresten nog den första jag läst i svensk press som tycker att gapet mellan politiker och väljare bör bli större. Helt sanslöst, egentligen.

Uppdaterat 2: Idag skriver Expressens PM Nilsson om behovet av uppryckning för alliansen. Bitterheten mot Bildt lyser dock genom:

Maktarrogans är den enda gest han har kvar, ständigt uppdaterad på hans barnsliga blogg.

Ärligt talat, det här börjar bli patetiskt och pinsamt, Expressen.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Per Svensson (Expressen) om Bildts bloggande: oh, shit!”

 1. Profilbild för Isaac
  Isaac

  Helt sanslöst, vilket pucko till reporter…tur för han att det finns arbetsgivare som expressen;)

 2. Profilbild för Patrick

  Vet du inte att det är oartigt att tala när någon annan har ordet? Ordet tillkommer Per Svensson. Då, nu, imorgon, alltid. Så har det alltid varit – så skall det alltid förbli. 😉

  Lite lustigt att Svensson klagar på att Bildts ocensurerade direktkontakt inte anknyter till en liberal tradition, som om Svenssons censurmegafon skulle göra det…
  Tiden när redaktörerna har makt över budskapet närmar sig snabbt sitt slut. Äntligen!

 3. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Patrick: ja det är lite nyspråk över Pers text. ”Censur är frihet, fred är krig.”
  Men, allt detta är del av den större trenden i att mellanhänder försvinner. Journalister ska ju vara mer än bara mellanhänder, men när de agerar förmedlare och uttolkare av vad politiker säger är inte mer än just en mellanhand mellan den som pratar och den som lyssnar.

  När kostnaden för distribution minskar till noll (en blogg med 150’000 läsare är betydligt billigare att sätta upp än en TV-kanal eller en tidning) så behövs inte längre en sådan mellanhand. Journalisten får finna en annan roll, kanske t.ex. att faktiskt granska det som sägs.

 4. Profilbild för astrosmurf
  astrosmurf

  Journalisten får finna en annan roll, kanske t.ex. att faktiskt granska det som sägs.

  Men de verkar inte vara bättre på det än en del bloggare heller. Och bloggarna ifråga granskar det som sägs *gratis* (för mig). Jag tror att yrket ”kvällstidningsjournalist” kommer att försvinna eller minska stort i omfattning.

  Riktiga granskande journalister kommer nog fortfarande att kunna få betalt för det de gör, men efterfrågan på sådana är nog mindre än dagens efterfrågan på journalister som kan skriva N tecken per dag.

 5. Profilbild för Simon

  1. Om journalistiken hade varit lite mer snabbfotad och öppen och vaken hade jag gärna läst ett par tidningar i stället för att behöva prenumerera på tusen bloggar. Det här skulle kunna leda till en kvalitetshöjning på tidningar på mycket kort sikt. (Får man hoppas på det?)

  2. Det här med när Bildt arrangerar sina presskonferenser är ett intressant scenario. Typ att göra det i ett chattrum knutet till bloggen och kanske bjuda in helt andra än de som brukar bjudas in…

 6. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Simon: 1) jo, håller med. Samtidigt kan man ju fråga sig vad en ”tidning” egentligen är i en ”pipes and filters”-värld, på samma sätt som man kan undra vad en TV-kanal eller en radiokanal är.
  Jag hoppas verkligen redaktionerna på vardera mediakanal ställer sig den frågan.

  2) Jepp, presskonferens i Second Life, månne? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *