Paul Saffo om nationalstaten och Urbania

Magnus Aronsson på ESBRI-bloggen har varit och lyssnat på två futurister: Manuel Castells och Paul Saffo. Den senare talade bl.a. om ”city-states”:

En annan observation från Saffo är att nationer som vi är vana att se dem, håller på att förlora sin betydelse. Framtidens ekonomiska och kulturella motorer är vad han kallar för ”City-States”. De så kallade framgångsrika länderna är alltså framgångsrika på grund av sina framgångsrika städer och regioner.

Jag skulle vilja sträcka ut det ännu längre och tillägga att länderna även ska ingå i unioner som ger så bra förutsättningar som möjligt för handel och samarbete liksom att på en lägre nivå måste individer och företag kunna växa med så få hinder som möjligt. Nationalstaten är bara en arena av flera, men den tar väldigt mycket plats i vår lilla hörna av världen.

Nationalstaten Sverige måste krympa för att nationen Sverige och dess invånare ska kunna växa.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Paul Saffo om nationalstaten och Urbania”

 1. Profilbild för David Carlson

  Intressanta tankar som kommer att bli väldigt relevanta i framtiden. Det finns många rörelser som så att säga arbetar i motsatt riktning mot globaliseringen. Slow food/slow city är ett sådant exempel. Nationalstaten är egentligen en ganska ny konstruktion som i många fall inte har så mycket relevans om man går ner och tittar på kulturella särdrag. Titta på ett land som Indien som har ett tjugotal olika skriftspråk. En person från Kashmir i norr har en helt kulturell annorlunda bakgrund än någon från Kerala i söder.

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Hej
  Slow food ser jag mer som ett uttryck för individualiseringen än som motkraft mot globaliseringen. Det är trots allt ett uttryck för en viss lyx, att med gott om tid kunna njuta av en maträtt.
  Slow-trenden är ett uttryck för reflektion och eftertanke och en betoning på det ”äkta” och närvarande. Det är något för den postmoderna människan att njuta av efter det att hennes föräldrar stressat sönder i statushetsen. Det är en njutning, en belöning på samma sätt som ett gott vin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *