Outsourcingsäkra jobb = framtidssäkra jobb = förändringssäkra jobb?

Per Gudmundsson skickade vidare IDG:s bloggstafettpinne till undertecknad och resultatet blev den här texten. Frågan som följde med stafettpinnen var: finns det något jobb jag vill ha som inte kan outsourcas tack vare informationssamhället?

Den där frågan döljer så väldigt många trådar att spinna vidare på och jag hade begränsat med plats så jag valde att skriva om hur globaliseringen och outsourcingen inte ska ses som hot utan snarare en enorm möjlighet, särskilt för små startups som det jag själv jobbar med. Jag försökte också hålla mig till IT-branschen eftersom det är där merparten av IDG:s läsare arbetar.

Det är en väldigt intressant utveckling som skett sedan guldåren 1998-2000. Nu går IT-branschen återigen för högtryck men samtidigt lägger man ned IT-utbildningar p.g.a. för litet intresse. Orsakerna till detta kan man fundera över. Är det kanske så att alla skrämselartiklar om Indiens och Kinas konkurrensfördelar har skrämt bort folk från IT-branschen? Då har de blivit självuppfyllda profetior. Eller är det så att dagens unga helt enkelt inte vill arbeta med teknik? Ja, jag undrar.

Vilket jobb ska man ha då? Det hoppas jag att Christian Rudolf och Peter Sandberg på bloggen Disruptive.nu ska ge ett bättre svar på än vad jag gjorde. Man ska nämligen leta djupt inne i sig själv, finna det man älskar att göra och sedan bygga en karriär eller en verksamhet kring detta. Exakt vad man gör spelar inte så stor roll men den viktigaste färdigheten av alla är förmågan att engagera, beröra och väcka känslor hos andra människor. Störst möjlighet att göra detta och att styra sitt eget liv har man i ett företag man själv äger.

På längre sikt är det också det tryggaste och mest framtidssäkra alternativet även om det kan kännas skakigt och osäkert i början. Inget – säger inget – jobb på något större företag är varken säkert eller tryggt av precis samma skäl som möjligheterna för små startups aldrig varit bättre.

Därför blev min fråga till Disruptive: ”Varför bör man säga upp sig och dra igång ett startup om man jobbar i it-branschen?” Håll ögonen på IDG.se för deras svar på frågan.

Uppdaterat: Disruptive kommenterar.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Outsourcingsäkra jobb = framtidssäkra jobb = förändringssäkra jobb?”

  1. Profilbild för Simon

    Men svarade du verkligen på frågan i Bloggstafetten? Jag hade gärna hört ett svar där…

  2. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    Det korta svaret jag kan ge är det jag skriver ovan: gör det du älskar att göra, utveckla förmågan att engagera och väcka känslor och kanske framför allt: tag kontrollen över ditt liv själv. Lita inte på att Det Stora Företaget finns kvar för all framtid.

    Frågan borde egentligen inte vara vilket jobb man bör försöka skaffa utan vilken _inställning_ (mindset) man bör ha till sitt liv. Det är inte så enkelt som att välja ”rätt” utbildning och lära sig ”rätt” saker.

    Ett längre svar skulle kunna gå in på 2000-talets råvaror som jag skrivit om förr:
    http://www.framtidstanken.com/?p=701
    ” * Underhållning. Människors behov av stimulans kommer aldrig att mättas. Detta är tydligt redan idag. ”It’s show business or no business” skriver Michael Wolf. Upplevelser och äkthet är närliggande råvaror.
    * Empati / mental vård. Människor behöver andra människor. En lyssnande och förstående medmänniska kommer alltid att vara efterfrågad. Stillhet, lugn och ro lika så.
    * Hälsa / fysisk vård. En människa kommer aldrig att bli tillräckligt frisk. Även om vi förskjuter åldrandet och stoppar in nanorobotar i blodet som sätter stopp för de flesta sjukdomar kommer nya att uppträda. Det stannar heller inte där. När vi är friska så vill vi bli starkare, snyggare och smartare – från frisk till bättre.
    * Ungdom / skönhet / individualism. Manuel Castells är inte ensam om att identifiera individualismen som en av de största sociala trenderna . Vi letar ständigt nya sätt att framhäva vår egen personlighet på. I detta ingår även den eviga jakten på ungdomen och skönheten, våra sanna jag.
    * Information kommer att finnas i överflöd, men rätt information vid rätt tidpunkt blir allt svårare att hitta i ett enormt informationsbrus. Hit hör även trovärdighet.
    * Social energi. Detta är den energi vi lägger ned på att hålla oss värdefulla för vårt sociala nätverk. Att få social status är inte längre kopplat till adelstitlar eller en viss förmögenhet, utan vem man känner.”

    En dag hoppas jag kunna utveckla och fördjupa de här tankarna i något längre format, kanske en bok.

    Vad tror du själv om saken?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *