Optimera algoritmer automatiskt

Inom ett begränsat problemområde kan man använda program som Critticall för att optimera algoritmer när man programmerar. Exempelvis har den genererat en sorteringsalgoritm som är snabbare än quicksort för vissa typer av inputdata.

Den genererar kod som den sedan testar mot specificerade kriterier, exempelvis prestanda eller antal kodrader. De bäst lämpade algoritmerna sparas och ”överlever”. Critticall innehåller inget revolutionerande i sig, men det är snyggt presenterat och paketerat. Det ger också ett smakprov på ett nytt sätt att programmera. Istället för att ge instruktioner till datorn om exakt vad den ska göra, sätter man istället upp kriterier för ett program som sedan genereras.

Man ska inte tro att detta kommer att göra alla programmerare arbetslösa och överlämna åt datorerna att skriva sin egen kod. Det är knappast trivialt att sätta upp vettiga kriterier för komplexa program. Däremot kan det vara ett kraftfullt hjälpmedel som är klart underutnyttjat bland dagens programmerare.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *