Ombytta roller i svensk politik?

Det ryktas om ny partiledare för socialdemokraterna: Jan Nygren, för tillfället vice VD på Saab. En sådan förändring kan givetvis förändra svensk politik rejält. Moderaterna och Alliansen har pressat in socialdemokraterna i ett hörn genom att ta över flera av deras hjärtefrågor. Det är ett skrämt och nervöst socialdemokraterna som enbart kan ställa sig i försvarställning mot den borgerliga attacken.

En ny ledning kan ändra på detta.

Jag vet inte vad Jan Nygren står för, men med tanke på hans bakgrund låter det som att han åtminstone borde vara mer näringslivsvänlig än den nuvarande regeringen.

Moderaterna och Alliansen måste då förbereda sig på att det rädda partiet plötsligt ställer sig upp från sin vacklande försvarsställning och går till motattack med ny ledning.

Jag har svårt att tänka mig att någon som varit vice VD på Saab vill närma sig vänsterpartiet eller miljöpartiet. Då kommer med stor sannolikhet politiken plötsligt att handla om moderaternas gamla paradgrenar, företagens och näringslivets villkor, fast med en socialdemokratisk vinkling.

Svensk politik kan hamna i situationen där moderaterna, som nu beskylls för att ha blivit ett Sosse Light, bör fundera över om de kommer att klara av att möta ett socialdemokraterna som blivit ett Moderaterna Light.

Det riskerar således att bli en våldsam kamp på mitten med enbart nyansskillnader mellan partierna. Priset för detta är väljare som fullständigt tröttnar och struntar i vilket.

Frågan är också om det socialdemokratiska partiet är redo för en så pass omstörtande förändring. Förmodligen lär det behövas ett valnederlag för att vända på skutan. Göran Persson sitter fast.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *