Om borgarna vinner är det tack vare Alf Svensson

Någonting har hänt i svensk politik. Något stort. Så stort att när Bo Lundgren försökte försvara de moderata skattesänkningarna 2002 så fick han inte prata om det. Han fick inte ens antyda det.

Han fick knappt ens antyda att han antydde det.

Det var som en stor mörk del av allas vår garderob man absolut inte fick prata om. Ett undangömt hörn, som alla kände till men ingen ville ta upp som debattämne. Det vore nämligen politiskt självmord.

Men så plötsligt en dag, som mycket väl kan vara vändpunkten i svensk politik för lång tid framöver, så bestämde sig ingen mindre än kristdemokraternas partiledare Alf Svensson för att sätta ljuset på denna mörka del av garderoben.

Tidpunkten var väl vald. Han hade varit partiledare sedan Hedenhös. Han var respekterad av sina kollegor såväl som sina motståndare och han visste att han snart skulle avgå. Allt var klart för hans sorti. Han befann sig kort sagt i ett läge där han inte hade något att förlora. Det var nu eller aldrig.

Så han öppnade garderoben på glänt och började vädra ut. Han gjorde det genom att nämna det onämnbara.

Fusket.

Missbruket.

Att den riktiga arbetslösheten i landet är betydligt högre än den officiella.

Att det faktiskt finns människor som väljer att utnyttja systemet. Att alla som är sjukskrivna inte är arbetsoförmögna.

Sedan dess har faktiskt inget varit sig likt.

Innan Alf Svensson släppte ut katten ur lådan var detta ämne tabu. Idag säger t.o.m. LO att arbetslösheten är närmre 20%. Pär Nuder är tvungen att förklara att han pratar om den öppna arbetslösheten varje gång han tar upp ämnet i någon intervju. Moderaterna kan utan att ens behöva förklara det skriva på sin hemsida att den riktiga arbetslösheten är 21.6%. För bara två år sedan hade detta varit omöjligt.

Sett ur ett större perspektiv är detta givetvis välkommet. Det ska inte finnas någon tvekan om vart våra skattepengar tar vägen. Man ska inte lättvindigt kunna stjäla pengar från samhällets gemensamma socialförsäkringar. Framför allt ska politiker inte kunna vinna val på manipulerad statistik, särskilt inte när det handlar om människors liv man manipulerar med.

Om Sverige och svenska företag ska kunna konkurrera i en global ekonomi är korrumperade politiker det sista vi behöver.

Tacka Alf Svensson för att han satt ljuset på dessa.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Om borgarna vinner är det tack vare Alf Svensson”

 1. Profilbild för Åsa

  Jag anse också att fusk ska bekämpas. Att det fuskas med VAB-pengar, arbtetslöshetspengar,sjukförsäkringspengar osv vet jag om. Men det finns också en stor gråzon just när det gäller t ex den stora biten sjukförsäkringen. Det är att många av de som är sjukskrivna, båd kan och vill jobba. Men de kan inte jobba med det de är utbildade för.

  Jag tror att mycket skulle lösa sig med en bättre arbetsmarknad. Mer rörlighet, lättare att gå in och ut i jobb osv.

  För även om fusket försvinner så finns det inte jobb till alla, och vem vill ha en person som anställd, arbetskamrat som inte ens vill jobba.

 2. Profilbild för Erik Starck

  Hej Åsa!

  Fusket är ett symptom på ett grundläggande fel på arbetsmarknaden. Skulden ligger i första hand hos politikerna, och i andra hand hos de som får bidragen (det finns enstaka exempel på rent kriminellt bedrägeri, men det är förmodligen en liten del av missbruket). Man har uppenbart gömt undan människor i bidragsgarderoben för att dölja dem från arbetslösheten. Detta är inget annat än ett rejält övergrepp på hela vårt samhälle som fått det att ruttna inifrån.

  Rörligare arbetsmarknad är en bot, men det måste också bli billigare för privatpersoner att köpa tjänster av andra människor. Framtidens arbetsmarknad är en marknad av tjänster mellan människor.

 3. Profilbild för Åsa

  Det var just det jag ville få fram. Att allt fusk inte är fusk på grund av fuskvilja utan en struktur som lägger in människor i fusk.

  Det är viktigt att få fram riktiga siffror. Är arbetslösheten 30% så är den det, då finns det ändå något att gå efter.

  Jag betraktar tjänster som arbeten, så det har jag inget emot.

 4. Profilbild för Erik Starck

  …å som av en händelse handlar kvällens Agenda om just detta. 🙂

  Alf Svensson uttalande är också med. De pratar om det just nu.

  Lustigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *