Om bloggar vore TV

Tänk om det bara fanns två bloggar i Sverige.

Tänk om det fanns ett företag som fick i uppgift av staten att skriva texter åt de två bloggarna, låt oss kalla det SBT (Svenska BloggTexter). Tänk vidare att detta företag finansierades genom en särskild RSS-licens, som alla som ville använda en RSS-läsare måste betala. En myndighet upprättades och ”RSS-pejlare” anställdes för att jaga fast på alla de som försökte använda RSS-läsare utan att betala licensen.

För att SBT ska få behålla sin ensamrätt på att skriva bloggtexter måste de uppfylla vissa mål som staten sätter upp. De måste fylla sina två bloggar med en blandning av underhållning, dokumentära och religiösa texter. De måste dessutom se till att texterna som produceras är politiskt balanserade. Det får ju inte verka som att de båda statliga bloggarna försöker påverka läsarna (medborgarna) i någon riktning, vi lever ju trots allt i en fri demokrati. Faktum är att SBT understryker detta extra noga genom en stor kampanj där de kallar sig själv för Fria Bloggar.

Det har nämligen börjat dyka upp andra bloggar, som inte produceras av SBT och som inte finansieras med påtvingade RSS-licenspengar. Ganska snart växer antalet bloggar i Sverige till 9-10 stycken. SBT vill markera att de är lite speciella och extra fria genom kampanjen. För visst är SBT speciellt fria, de har ju t.o.m. två olika nyhetsredaktioner.

De andra bloggarna definieras indirekt som icke-fria då de inte finansieras med påtvingade medel (licenser) utan drivs kommersiellt och måste klara sig själva på marknaden. Då är man alltså inte fri.

Nej, åter till verkligheten. Så här ser som tur är inte bloggarna i Sverige ut. Vem som helst kan starta en blogg och man får skriva (nästan) vad som helst. Det är billigt och går snabbt att starta med resultatet att det finns tusentals bloggar i Sverige, med ämnen varierande från teologi och marknadsföring till proffsboxningoch IKEA. Det sprudlar av åsikter och tankar i en salig röra. Det finns ingen styrelse som bestämmer vad det ska skrivas om, ingen programkommitté som bestämmer när saker ska skrivas och ingen public service-redovisning till Granskningsnämnden som måste godkännas.

Bloggningen är fri.

På riktigt.

Uppdaterat: läs även om TV-skatt och bloggskatt.

Andra bloggar om svt, bloggar, publicservice.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *