Olle Svenning, möt verkligheten. Din verklighet.

Krönikören Olle Svenning öser galla över kapitalismen och vård i Aftonbladet.

Nyfascismen tar över svensk vård

När nyttamoralen och den kapitalistiska vinstmaximeringen upprättas som normer för sjukvården kan vissa slutsatser lätt dras. En bypass-operation på en 40-årig man i maktposition kommer att betraktas som oändligt mycket mer lönsam och därmed angelägen än omvårdnad av ett antal sönderslitna missbrukare.
Medborgaren måste söka maximera sin sociala och ekonomiska status under de friska åren för att senare vara garanterad vård. Andra faller för qaly-strecket.
Hierarkin, eller ska vi säga nyfascismens ideologi, har snart erövrat vårdsystemet.

Alltså, vad Olle Svenning gör i sin krönika är ondgör sig över att vård kostar pengar. Detta är tydligen kapitalismens (”nyfascismens”?) fel. I hans rödrosaskimrande socialistparadis är vården gratis för alla. Då behöver man tydligen inte prioritera. Alla ska med, så enkelt är det. Eller?

Nej, Olle, så enkelt är det inte.

Om alla ska med så måste någon betala. Eftersom det finns begränsat med pengar måste någon också prioritera.

Hur denna prioritering ska gå till är kärnfrågan i den omfördelningspolitik Svenning förespråkar. Någonstans måste det sitta någon och avgöra att tandvård och lättare synfel bortprioriteras men hörselfel och starroperationer är OK.

Eftersom svensk sjukvård baseras på tanken att alla ska få exakt samma nivå av vård blir den som gör prioriteringen en extremt viktig kugge i samhällsmaskineriet. Det är så en centralstyrd vård ”för alla” måste fungera och det är så Olle Svenning vill ha det.

Att kritisera hur detta urval görs är den enklaste sak i världen. Att däremot komma med ett bättre förslag själv är oändligt mycket svårare.

Någonting säger mig att Olle Svenning inte kommer att presentera några egna prioriteringsdetaljer i kommande krönikor. Det är ju så ofantligt mycket enklare att anklaga kapitalismen (”nyfascismen”!?) för de val hans eget system tvingar fram.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Olle Svenning, möt verkligheten. Din verklighet.”

 1. Profilbild för Gertkvist

  Att Sverige styrts av socialdemokratiska regeringar sedan 1994, att det svenska sjukvårdssystemet i all väsentlighet är organiserat efter socialdemokratiska/socialistiska principer och att de flesta landsting styrs av socialdemokrater står inte i vägen för Olle Svennings utropande av fascism.

  För det första är Svenning som kolumnist ursel. Dåliga kunskaper och usel analys i oskön förening.

  För det andra har Svenning faktiskt fel. Mer marknadsekonomi inom sjukvården skulle leda till helt andra resultat är dagens planekonomi och utilitaristiska avvägningar. Dagens svenska samhälle är mycket väl planerat för att vi ska kunna konsumera enorma mängder varor. Det är tämligen lätt att ställa om det till att kunna konsumera tjänster – såväl städning som sjukvård. Varifrån kom alla pengar som idag spenderas på ringsignaler till mobiltelefoner, Internetporr och bredbandsuppkopplingar?

  Nederländerna och Tyskland har ungefär lika dyr och skattefinansierad sjukvård som Sverige, men känner inte till begreppet ”kö”. Utan att fascismen tagit över eller 80-åringarna kastats utför ättestupan.

 2. Profilbild för Håkan

  Vad skönt att du skrev det här. Jag hade tänkt göra det men blev så trött av Svennings artikel att jag inte kunde förmå mig att göra det.

 3. Profilbild för Christian
  Christian

  Trevligt att någon insett att kapitalistisk marknadsekonomi (om än förstås inte i libertariansk form) och utilitarism går hand i hand, eller rättare sagt att det första följer av det senare. Synd bara att den personen råkar ogilla båda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *