Genomskinlighet exponerar korruption

Regeringen har nu tillsatt en kommission som ska utreda regeringens kompetens. Kommissionen påstås vara ”oberoende”. Den består av:

  • Hovrättspresidenten i Svea Hovrätt, Johan Hirschfeldt (ordförande)
  • Professorn i Statsvetenskap vid Umeå universitet, Gunnel Gustafsson
  • F.d. verkställande direktören Marianne Nivert
  • Överste Bo Pellnäs
  • Ordföranden i Svenska Röda Korset Anders Milton (dessutom nyligen utsedd av regeringen till nationell samordnare av psykiatrin och anställd i regeringskansliet)

Som synes är alla dessa människor mer eller mindre direkt beroende av statsmakten för sin lön och/eller position i samhället. Låter det som en ”oberoende” samling människor? Självklart inte.

Nej, det är dags att inse vilket korrupt samhälle Sverige har blivit. Inte korrupt i bemärkelsen ”pengar under bordet”, utan korrupt på ett egentligen långt värre sätt.

Förmodligen har det varit så länge. Det intressanta är att idag är det så ofantligt mycket enklare för en oinsatt att själv leta upp fakta. Jag hade t.ex. aldrig kunnat ta reda på att Anders Milton är utsedd av regeringen till nationell samordnare av psykiatrin utan internet, men en enkel sökning på Google leder mig till Röda Korsets hemsida, där det tydligt står. På samma sätt är det enkelt att hitta hans uttalanden för SR Ekot om att han inte är orolig för jäv.

Den genomskinlighet i samhället är mycket viktig ur demokratisk synpunkt. Den som kontrollerar informationen kontrollerar också samhället. Genomskinligheten gäller självklart även företagsledare som plockar ut enorma bonusar som borde tillhöra aktieägarna eller företag som anlitar arbetskraft oetiskt eller förstör miljön, fast även privatpersoner som säljer en gammal möbel på Blocket eller varför inte kolla upp den där personen du bestämt dejt med via nätet? Det är ju bara att googla.

I takt med att våra liv blir allt mer digitala blir det också mycket enklare att följa våra förehavanden. Konsekvensen är att gott rykte blir hårdvaluta. Samhällets kollektiva minne blir så bra att gamla uttalanden eller ageranden snabbt kan slå tillbaka på dig när du minst anar det.

Här fyller också bloggandet en viktig roll, då det gör åsiktsregistret bredare och säkerställer att det inte bara blir den traditionella makteliten som fastnar i sökmotorernas minne. När man bloggar och publicerar något på nätet är det inte bara för den direkta läsaren man skriver, det blir också murbruk i det gigantiska bygge som internet nu utgör.

Kommissionen, såväl som naturkatastrofen i sig, belyser också en annan aspekt av hur nationalstaten sackar efter: hastigheten.

I ett allt snabbare samhällsklimat är nationalstaten en långsam koloss. En utredning av en kommission bakom stängda dörrar tar tid, är ineffektiv och långt ifrån genomskinlig. Samhällsdebatten och bloggosfären kommer att springa cirklar kring denna utredning. Glappet mellan den snabba nätdebatten och den långsamma byråkratins malande blir allt större.

Förhoppningsvis och troligtvis ökar genomskinligheten och hastigheten ännu mer inför valet 2006.

Hänger ni med?

Självklart gör ni det. Frågan är om våra politiker gör det.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Genomskinlighet exponerar korruption”

  1. Profilbild för roulette

    Please check the sites in the field of blackjack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *