Nytt parti: socialmoderaterna

Det är inne att starta nya partier. Moderaterna hänger med i trenden och kallar sig numera nya moderaterna:

Sverige har fått ett nytt politiskt parti. Vi heter moderaterna.

Sverige har förändrats och moderaterna utvecklats för att lösa vår tids problem. Nya moderaterna sätter arbete före bidrag genom att sänka skatten mest för dem som tjänar minst. Vi vill återupprätta välfärden
genom att sätta skolan och vården före bidragssystemen. Och vi tänker en gång för alla ta upp kampen mot brottsligheten.

Vi vill skapa en bättre tillvaro i Sverige. För alla.

Alla ska med, alltså. Så enkelt är det.

Tittar man i den sammanfattande foldern [pdf] möts man först av budskapet om Sveriges nya parti, sedan av en stor bild på Fredrik Reinfeldt i avslappnad v-ringad bomullströja och t-shirt. Bilden är svartvit men jag anar att tröjan är symboliskt ljusblå.

Mest intressant i den 16-sidiga foldern är annars att även partiledarna för de tre andra borgerliga partierna finns på bild. När såg du senast Lars Ohly eller Peter Eriksson i en socialdemokratisk partideklaration?

Vet inte riktigt vad jag ska tycka om the new moderates. Å ena sidan är de betydligt bättre än den utvecklingsfientliga rödgröna planhalvan i svensk politik. Å andra sidan har de blivit vad socialdemokraterna kunde ha blivit om de befunnit sig i opposition och tvingats ta tag i framtidsfrågorna på allvar. Vi har alltså en politisk skala i Sverige som börjar på socialdemokrati och slutar på mörkröd socialism. Knappast så jag skulle vilja se den.

Samtidigt erbjuder globaliseringen och den accelererande utvecklingen på en intressant ny möjlighet i det demokratiska valet: att emigrera.

Även om det förvisso alltid varit ett alternativ att lämna landet har det varit ett praktiskt och kanske emotionellt stort steg att ta. Med ökad frihandel, minskad fattigdom, fler EU-länder och allt bättre kommunikationsmöjligheter blir steget allt mindre.

Kanske är Emigrantpartiet det mest intressanta i svensk politik för tillfället.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Nytt parti: socialmoderaterna”

  1. Profilbild för Wille

    Å andra sidan har de blivit vad socialdemokraterna kunde ha blivit om de befunnit sig i opposition och tvingats ta tag i framtidsfrågorna på allvar.
    Har inte Socialdemokraterna varit i opposition mot sig själva ständigt sedan de kom till makten?

  2. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    Jo. Hela deras självbild bygger på underläge och kamp mot övermakten. Rimmar lite illa efter 70 år i regeringsställning, men vafan klasskamp, kamrater, liksom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *