Norberg om globaliseringen

Nyss hemkommen efter att ha lyssnat på Johan Norberg i cirka 2 timmar. Han pratade om kapitalismen, globaliseringen och den välståndsexplosion som följer i dess spår. Det mest förvånande med det han säger är egentligen hur kontroversiellt det är, särskilt i Sverige. Det fanns folk i publiken som skakade av ilsken upphetsning när han pratade om vietnameser som fått råd att köpa mopeder och sätta sina barn i skolan efter att ha jobbat på en Nike-fabrik.

Han fick också tillfälle att ge sin syn på det mesta, t.ex. Irak-kriget och Waxholm-byggare. Irakkriget var han i grunden positiv till men kritisk mot hur det skötts av USA. Det enda jag kan tycka han borde ha nämnt är det ansvar som ligger på resten av världen när man inte gör någonting för att hjälpa irakierna och USA bygga upp Irak igen. Man överlämnar helt åt amerikanerna att ta alla smällar, vilket naturligtvis gör deras närvaro extra svår. Detta är ett mycket stort svek mot Irak från världssamfundet. Man kan kritisera USA för sättet de störtade Saddam Hussein på, men när krutröken lagt sig måste man kunna ta sig samman och hjälpa till i återuppbyggandet med full kraft.

Ska försöka hinna med Norbergs besök i Lund i morgon också. Då är ämnet ”government influence on the intellectual climate”.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *