Nicholas Stern: ”utvecklingen går fortare än jag trodde”

Oavsett vad man tror om hur stor faktor mänskligheten utgör vad gäller klimatförändringar så är det tveklöst så att år 2006 var året då klimatet klev upp på dagordningen på allvar hos såväl världens politiker och företagsledare som runt fika-borden ute i stugorna. (En annan sak som hamnade på dagordningen 2006 var välgörenhet, men det är en annan historia.)

En av anledningarna till denna uppmärksamhet var den s.k. Sternrapporten där klimatförändringarna fick ett beräknat pris. Ett pris som ovetenskapligt går att sammanfatta med orden: förbannat jä*la dyrt!

Nu, bara ett halvår efter rapporten, är Nicholas Stern inte längre lika pessimistisk. I dagens nummer av Ny Teknik berättar han om hur snabbt utvecklingen skett bara de senaste sex månaderna. Som exempel nämns norsk forskning kring lagring av koldioxid. Bara någon vecka tidigare har samma tidning även skrivit om ”koldioxid-dammsugare” som är en variant på samma tema. (Man har för övrigt även skrivit om att bilavgaser motverkar växthuseffekten.)

Att hela 2000-talet skulle passera utan att någon lösning på problemet skulle dyka upp är högst osannolikt. Debatten borde snarare handla om vilka lösningar som är mest lämpliga samt inte minst vem som har rätt att påverka klimatet på den skala som skulle kunna vara nödvändig. Det saknas som bekant globala, demokratiska beslutsorgan.

Det är vanligt att den tekniska utvecklingen glöms bort i rapporter som försöker förutse framtiden. Bara för någon dag sedan skrev jag om Socialstyrelsens prognos om demenssjukdomar inför år 2050. Tidigare skrev jag om hur superdatorerna klimatforskarna använder för att beräkna vad som ska hända i framtiden inte verkar vara en del av deras egna algoritmer. Det är som om 1900-talets fantastiska accelererande utvecklingen aldrig skett eller som om den plötsligt skulle stanna av.

Det gör den inte, om något går den ännu fortare. Det tog sex månader för Nicolas Stern att inse detta. Hur lång tid tar det innan politiker och andra beslutsfattare gör samma upptäckt?

Andra bloggar om: , , , , , , .


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Nicholas Stern: ”utvecklingen går fortare än jag trodde””

  1. Profilbild för Claes

    Intressant inlägg. Jag undrar också hur mycket tid det kommer att ta för politiker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *