Mycket sol i helgen

Det var mycket sol i helgen. Ja, åtminstone i morgontidningarna och åtminstone vad gäller solens förmåga att ge oss ren energi. SvD skrev för en gångs skull något positivt om människans förmåga att utvecklas med hjälp av ny teknik:

Framtiden är långtifrån svart som kol och olja. Lösningarna finns runt hörnet. Många rena energitekniker, som klarar klimathotet, står och väntar på att användas i större skala. Det hoppfulla beskedet ger ledande experter.

Även DN skrev positivt om solcellernas möjligheter och utvecklingen som sker:

Solceller slår världsrekord nästan varje månad: världens effektivaste solcell, världens billigaste solcell och världens bästa solcellsflygplan.

Det finns en motsvarighet till Moores lag för solceller och de kan konkurrera med kärnkraft i pris/prestanda redan innan år 2030.

Å då har vi inte ens nämnt vindkraft, vattenkraft och jordenergi.

Utvecklingen mot dessa energiformer kan gå fortare än vi anar. Det behövs. Moderna bilar kan släppa ut en hundradel av vad äldre bilar spydde ur sig. Som tur är växer antalet elbilar och elhybridbilar snabbt i Sverige:

Under 2006 utgjorde miljöbilarna cirka 11 procent av nyförsäljningen av personbilar och lätta transportfordon. Lätta dieselfordon stod för c:a 25 procent och resten var bensindrivna konventionella fordon. Under första halvåret 2007 har andelen miljöfordon av nybilsförsäljningen ökat ytterligare några procentenheter.

Var miljövän: köp ny bil!

Volvo har förresten redan visat upp koldioxidneutrala lastbilar.

Oljan är en kletig och smutsig kvarleva från industrisamhället. Vår värld blir bättre av att slippa vara beroende av den.

Andra bloggar om: , , , , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *